Αποφεύγετε τη ζάχαρη αλλά δεν χρειάζεται να αποφεύγετε και όλα τα γλυκά. Ειδικά αυτό το σοκολατένιο κέικ με την υγρή καρδιά θα το λατρέψετε. Γευστική έκπληξη τα ρεβίθια που αντικαθιστούν το αλεύρι!
Υλικά
- 250γρ. ρεβίθια βρασμένα και πολτοποιημένα
- 2 αβγά
- 2 κουτ. σούπας καφέ στιγμιαίο
- 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- 1½ κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
- 2 κουτ. γλυκού στέβια
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200γρ. σοκολάτα άγλυκη, λιωμένη
- 150γρ. καρύδια (προαιρετικά)
- 2 κουτ. γλυκού ρούμι
- αλάτι
- 500ml κρέμα γάλακτος άγλυκη
- 50γρ. μέλι
- λίγη στέβια ή ξύσμα από άγλυκη σοκολάτα για τη διακόσμηση
Για το κέικ
Για την κρέμα
Tips
- H στέβια είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, οπότε τη βάζετε πάντα σε πολύ μικρή ποσότητα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε το κέικ: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Χτυπάτε στο μίξερ τον πολτό των ρεβιθιών, τα αβγά, τον καφέ, το ηλιέλαιο και τη βανίλια, μέχρι να γίνουν κρέμα.Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη στέβια, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτετε στο μίγμα των ρεβιθιών. Στο τέλος προσθέτετε τη σοκολάτα, τα καρύδια (αν χρησιμοποιήσετε), το ρούμι και ανακατεύετε.Βήμα 3
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψάκι με υποδοχές για μάφινς ή μία τετράγωνη φόρμα διαστάσεων 20εκ. και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε για περίπου 10 λεπτά τα κεκάκια.Βήμα 4
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το μέλι, μέχρι να γίνουν μία ελαφριά σαντιγί. Σερβίρετε τα κεκάκια με μια κουταλιά κρέμα από δίπλα, πασπαλίζετε με λίγη στέβια ή ξύσμα σοκολάτας και σερβίρετε.Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή