Οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τη συνταγή της γιαγιάς μου απ’ τη Σμύρνη είναι ένας εκλεκτός εποχιακός μεζές με τη προσμονή του καλοκαιριού, που σέβεται τη λεπτή φύση του πρωταγωνιστικού υλικού και το πλαισιώνει από αρωματικές και κομψές γεύσεις που του ταιριάζουν.
Υλικά
- Μερίδες: 6
- 30 κολοκυθοανθοί, αρσενικοί και θηλυκοί
- 4 μικρά κολοκυθάκια τριμμένα
- ½ καρότο τριμμένο και το άλλο ½ σε ροδέλες
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 3 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο
- 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 150 ml ελαιόλαδο
- 250 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
- 500 ml ζωμό λαχανικών
- 1-2 λεμόνια ζωμό
- αλάτι, πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας τριμμένο φινόκιο
- 2 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
προαιρετικά και εναλλακτικά στον άνηθο:
Διαδικασία
Βήμα 1
Προετοιμάζετε και οργανώνετε δίπλα σας, όλα τα υλικά. Ελέγχετε ότι οι κολοκυθοανθοί δεν κρύβουν κανένα μυρμήγκι ή κάποιο άλλο έντομο κρυμμένο μέσα τους και αν χρειαστεί τους πλένετε με μαλακές κινήσεις.
Βήμα 2
Στη συνέχεια σε μεγάλο τηγάνι, βάζετε 70 ml λάδι να κάψει και σε μεσαία ένταση προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τα τριμμένα καρότα και τα κολοκυθάκια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο, για 4-5 λεπτά.
Βήμα 3
Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε για άλλα 3-4 λεπτά. Κλείνετε το μάτι και προσθέτετε τον άνηθο, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρετε τη γέμιση σε ένα μπολ.
Βήμα 4
Με μεγάλο κουτάλι γεμίζετε έναν –έναν τους κολοκυθοανθούς ως τη μέση τους περίπου και κλείνετε από πάνω τον ανθό, με μια κυκλική κίνηση. Τους τοποθετείτε κατευθείαν στο πλατύ σκεύος που θα τους μαγειρέψετε, είτε είναι μεγάλο βαθύ τηγάνι, είτε κατσαρόλα, αρκεί να είναι σχετικά σφιχτά μεταξύ τους. Ενδιάμεσα ή από πάνω, προσθέτετε και τις ροδέλες καρότου. Αν, αφού ολοκληρώσετε τους κολοκυθοανθούς, έχει περισσέψει γέμιση, τη ρίχνετε ανάμεσά τους. Επίσης μπορείτε να ρίξετε εκεί και επιπλέον κολοκύθια.
Βήμα 5
Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών και το υπόλοιπο λάδι και τοποθετείτε το σκεύος με τους γεμιστούς κολοκυθοκορφάδες στο μάτι σε μεσαία ένταση. Βάζετε πάνω τους ένα πιάτο ανάποδα για να τους πιέζει να μην ανοίξουν και να βοηθήσει ταυτόχρονα στο μαγείρεμα, επιστρέφοντας τους ατμούς στο φαγητό. Αφού πάρει βράση, αφήνετε τους κολοκυθανθούς να σιγοβράσουν κατά μέγιστο για 20 λεπτά ώστε το ρύζι να μείνει αλντέντε. Αφαιρείτε το πιάτο από πάνω και τους αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία. Προσθέτετε ζωμό λεμονιού ανάλογα με τη γεύση σας και μισό τσικ παραπάνω.
Βήμα 6
Σερβίρισμα: Σερβίρονται σε ήπια θερμοκρασία ή και δωματίου, με κουτάλι ένας-ένας και με προσοχή να μην σπάσουν. Μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι και ωμό λάδι στο πιάτο αν θέλετε, αλλά το φρεσκοτριμμένο πιπέρι είναι σχεδόν υποχρεωτικό.