To σφουγγάτο με στάκα είναι μια αυθεντική κρητική συνταγή που τιμά την πρώτη ύλη και τη γεύση του τόπου της, μαγειρεμένη με σύγχρονη προσέγγιση.
Υλικά
- 2 μεγάλες πατάτες, κομμένες λεπτές για τηγάνι
- 8 αυγά
- 150 γρ. λουκάνικο ξιδάτο, κρητικό
- 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 150 γρ. στάκα, αμαγείρευτη
- 50 γρ. αλεύρι
- 100 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη μαγειρεμένη στάκα
Διαδικασία
Βήμα 1
Στάκα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη στάκα μέχρι να αρχίσει να λιώνει. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10΄, μέχρι να ξεχωρίσει το βούτυρο και να μαγειρευτεί το αλεύρι. Έπειτα ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει απαλή κρέμα.
Βήμα 2
Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Βήμα 3
Σε μια μπασίνα σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε το τυρί, τη μαγειρεμένη στάκα, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 4
Σε τηγάνι διαμέτρου 30 εκ. βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς το λουκάνικο. Το ρίχνουμε στο μείγμα με τα αυγά και τη στάκα. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις τηγανισμένες πατάτες και μετά το μείγμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι, ώστε να δημιουργηθεί κρούστα στην επάνω μεριά καθώς ψήνεται από κάτω.
Βήμα 5
Όταν πάρει χρώμα από την κάτω πλευρά, γυρίζουμε το σφουγγάτο και μαγειρεύουμε για ακόμη 3΄-4΄. Μόλις αποκτήσει χρυσαφί χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography