sfougofourtalia-IMG_0436
clock icon
60'

Σφουγγάτο ή φουρτάλια; Και τα δυο!

Υλικά

  • 8 αβγά
  • 700γρ. πατάτες καθαρισμένες, τριμμένες στο τρίφτη
  • 700γρ. κολοκυθάκια πλυμένα, κομμένα σε καρεδάκια
  • 150γρ. μυκονιάτικο λουκάνικο ή ανδριώτικο ή τηνιακό, σε κομματάκια
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή ένα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 50γρ. αρσενικό Νάξου ή κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 3-4 κουτ. σούπας γάλα
  • 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η φουρτάλια “παντρεύεται” με το σφουγγάτο και μας δίνουν μια ομελέτα φούρνου χορταστική και πεντανόστιμη, που ξεχειλίζει αρώματα και γεύσεις από τις Κυκλάδες.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό βαθύ τηγάνι με μεταλλικά τελειώματα. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και, μόλις, ζεσταθεί ρίχνετε τα κομμάτια λουκάνικου. Τα γυρίζετε δυο τρεις φορές μέσα στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τα αποσύρετε από το λάδι και τα κρατάτε στην άκρη.
Ρίχνετε στο τηγάνι τις τριμμένες πατάτες με τα κρεμμύδια και τα ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι. Σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και περιμένετε να σιγοψηθούν οι πατάτες για 10 λεπτά. Ξεσκεπάζετε το τηγάνι και προσθέτετε τα κολοκυθάκια. Ξανασκεπάζετε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια.
Σε ένα λεκανάκι χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και το τριμμένο τυρί. Αλατοπιπερώνετε.
Ρίχνετε το μίγμα των αβγών πάνω από το μίγμα του τηγανιού και ανακινείτε καλά. Περιμένετε σε μέτρια φωτιά να ψηθεί η ομελέτα από την κάτω πλευρά που ακουμπάει στο τηγάνι. Μόλις ροδίσει ελαφρώς προσθέτετε τα λουκάνικα που είχατε κρατήσει στη άκρη και μεταφέρετε το τηγάνι στον προθερμασμένο φούρνο. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 7-10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το μίγμα. Σερβίρετε κόβοντας την ομελέτα σε κομμάτια και συνοδεύετε με ντοματοσαλάτα.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό βαθύ τηγάνι με μεταλλικά τελειώματα. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και, μόλις, ζεσταθεί ρίχνετε τα κομμάτια λουκάνικου. Τα γυρίζετε δυο τρεις φορές μέσα στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τα αποσύρετε από το λάδι και τα κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 2

Ρίχνετε στο τηγάνι τις τριμμένες πατάτες με τα κρεμμύδια και τα ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι. Σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και περιμένετε να σιγοψηθούν οι πατάτες για 10 λεπτά. Ξεσκεπάζετε το τηγάνι και προσθέτετε τα κολοκυθάκια. Ξανασκεπάζετε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια.

Βήμα 3

Σε ένα λεκανάκι χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και το τριμμένο τυρί. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 4

Ρίχνετε το μίγμα των αβγών πάνω από το μίγμα του τηγανιού και ανακινείτε καλά. Περιμένετε σε μέτρια φωτιά να ψηθεί η ομελέτα από την κάτω πλευρά που ακουμπάει στο τηγάνι. Μόλις ροδίσει ελαφρώς προσθέτετε τα λουκάνικα που είχατε κρατήσει στη άκρη και μεταφέρετε το τηγάνι στον προθερμασμένο φούρνο. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 7-10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το μίγμα. Σερβίρετε κόβοντας την ομελέτα σε κομμάτια και συνοδεύετε με ντοματοσαλάτα.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή