Sfouggato-anoigma
clock icon
25'

Σφουγγάτο µε κολοκύθι, πατάτες και µυρωδικά

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. κολοκυθάκια, τριµµένα
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα + επιπλέον για το σερβίρισµα
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκοµµένο
  • 3 κουτ. σούπας µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
  • 5-6 φύλλα δυόσµο, ψιλοκοµµένο + επιπλέον για το σερβίρισµα
  • 6 µεγάλα αυγά
  • 250 γρ. πατάτες βρασµένες
  • 150 γρ. γραβιέρα, τριµµένη
  • 150 γρ. φέτα, θρυµµατισµένη
  • αλάτι
  • µαύρο πιπέρι

Η ομελέτα στην κρητική εκδοχή της. Μία νόστιμη, εύκολη και οικονομική συνταγή στο τηγάνι που μοσχοβολά κρητική παράδοση και προδίδει μαεστρία και γνώση στις απλές και τίμιες πλην όμως γευστικότητες μαγειρικές του τόπου.

Σε ένα τρυπητό βάζουµε τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουµε και τα πιέζουµε µε τα χέρια να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα τριµµένα κολοκυθάκια για 3΄-4΄.

Προσθέτουµε τα κρεµµυδάκια, τον άνηθο, τον µαϊντανό, τον δυόσµο και εξακολουθούµε να σοτάρουµε για 2΄. Χτυπάµε τα αυγά µε 4-5 κουτ. σούπας νερό, αλάτι, πιπέρι, τα προσθέτουµε στο τηγάνι και πασπαλίζουµε σε όλη την επιφάνεια τις πατάτες, τη γραβιέρα και τη φέτα.

Κουνάµε λίγο το τηγάνι, χαµηλώνουµε τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε το σφουγγάτο για 12΄-15΄ ή µέχρι να
πήξουν τα αυγά. Αποσύρουµε και σερβίρουµε µε επιπλέον φρέσκο κρεµµυδάκι και δυόσµο ψιλοκοµµένο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Κατερίνα Λυκουρέση, Elena Jeffrey, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Μπουροδήμος, Φωτογραφίες: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τρυπητό βάζουµε τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουµε και τα πιέζουµε µε τα χέρια να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα τριµµένα κολοκυθάκια για 3΄-4΄.

Βήμα 2

Προσθέτουµε τα κρεµµυδάκια, τον άνηθο, τον µαϊντανό, τον δυόσµο και εξακολουθούµε να σοτάρουµε για 2΄. Χτυπάµε τα αυγά µε 4-5 κουτ. σούπας νερό, αλάτι, πιπέρι, τα προσθέτουµε στο τηγάνι και πασπαλίζουµε σε όλη την επιφάνεια τις πατάτες, τη γραβιέρα και τη φέτα.

Βήμα 3

Κουνάµε λίγο το τηγάνι, χαµηλώνουµε τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε το σφουγγάτο για 12΄-15΄ ή µέχρι να
πήξουν τα αυγά. Αποσύρουµε και σερβίρουµε µε επιπλέον φρέσκο κρεµµυδάκι και δυόσµο ψιλοκοµµένο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Κατερίνα Λυκουρέση, Elena Jeffrey, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Μπουροδήμος, Φωτογραφίες: STUDIO LM