Όσοι έχετε δοκιμάσει τις σφακιανές πίτες, γνωρίζετε καλά την απαράμιλλη νοστιμιά τους. Το ψήσιμο στο τηγάνι χωρίς σταγόνα λαδιού τις καθιστά ιδανικές για κάθε στιγμή της ημέρας. Σε αυτή τη συνταγή εμπλουτίζονται με κολοκυθάκι φτιάχνοντας μια πεντανόστιμη, αλλά και εύκολη κολοκυθόπιτα.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κουτ. σούπας επιπλέον για το άνοιγμα
- 20 ml ρακή
- 140 ml νερό
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 200 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα στο ρεντέ
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 5 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένο
- ελάχιστο κύμινο ή κανέλα, προαιρετικά
- 100 γρ. γαλομυζήθρα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Tips
- Για να πετύχουμε τις σφακιανόπιτες θα πρέπει η γέμιση και το τυρί να μην έχουν καθόλου υγρά, οπότε αν χρειαστεί στραγγίζουμε καλά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης, ζυμώνουμε για 5΄ και αφήνουμε τη ζύμη, σκεπασμένη, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Βήμα 2
Γέμιση: Αλατίζουμε και στύβουμε καλά τα κολοκυθάκια να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια, σε μέτρια χαμηλή φωτιά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους εντελώς και αποσύρουμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, κύμινο ή κανέλα και πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Κατόπιν ανακατεύουμε τα κολοκυθάκια με τη γαλομυζήθρα. Από το μείγμα που θα προκύψει χωρίζουμε σε 5 ποσότητες ίδιου βάρους και πλάθουμε σε μπαλάκια.
Βήμα 3
Πίτες: Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ζυμαράκια ίδιου βάρους. Κάθε ένα το ακουμπάμε στην παλάμη μας και το ανοίγουμε πατώντας το ελαφρά να πλατύνει. Μέσα του τοποθετούμε ένα μπαλάκι γέμισης, κλείνουμε και ενώνουμε πολύ καλά τις άκρες και ξαναπλάθουμε σε μπαλάκι.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη