Ceviche Garidas cucinacaruso 20160709_0024
clock icon
50'

Σεβίτσε γαρίδας  με 4 εσπεριδοειδή

Υλικά

    Ορεκτικό μεζέ για 2 άτομα:

  • 4 μεγάλες φρέσκες γαρίδες καθαρισμένες, μόνο το σώμα
  • μερικές σταγόνες έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 πορτοκάλι, τον χυμό και ξύσμα
  • 2 λάιμς, τον χυμό και ξύσμα
  • 1 λεμόνι, τον χυμό και ξύσμα
  • 1 ροζ γκρέιπφρουτ, τον χυμό
  • 1 κ.σ. κόλιαντρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • ¼ φρέσκια καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. ροζ πιπέρια αλάτι, πιπέρι

Φτιάξτε αυτό το σεβίτσε μόνο αν βρείτε φρέσκες εξαιρετικής ποιότητας μεσαίου μεγέθους γαρίδες όπως η γάμπαρη Αμβρακικού. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, αλλά το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει με τη πληθώρα αρωμάτων εσπεριδοειδών που παντρεύονται τη θαλασσινή νοστιμιά της γαρίδας.

Ετοιμάζετε τις γαρίδες: Με αιχμηρό μαχαίρι κάνετε μια διαμήκη τομή στο κέλυφος της κάθε γαρίδας στη κοιλιά της απ’ την ουρά ως το κεφάλι. Στη συνέχεια, το ανοίγετε και αφαιρείτε το καύκαλο της ουράς. Βλέποντας την κάθε γαρίδα από πάνω, με το κεφάλι της προς εσάς, βάζετε την άκρη του μαχαιριού σας ανάμεσα στην άκρη του κεφαλιού και στο σώμα και ανιχνεύετε προσεκτικά το μαύρο έντερο της, το οποίο διατρέχει την πλάτη της. Πιάνετε την άκρη του, μεταξύ του μαχαιριού και του δακτύλου σας, και το τραβάτε προς το μέρος σας για να βγει όλο. Τέλος κόβετε τις γαρίδες στη μέση κατά το διαμήκη άξονα.

Ετοιμάζετε τη μαρινάδα εσπεριδοειδών και τα υπόλοιπα υλικά: Πριν στύψετε τα λάιμ, το λεμόνι και το πορτοκάλι, βγάλτε λίγο ξύσμα απ τη φλούδα τους. Στη συνέχεια τα στύβετε και κρατάτε το σύνολο του χυμού τους. Μετά κόβετε φέτες από κρεμμυδάκι, καυτερή πιπεριά και ψιλοκόβετε το κόλιανδρο.

Μαρινάρετε τις γαρίδες: Διαλέγετε ένα σκεύος που μπορεί να χωρέσει ίσα-ίσα τα φιλέτα της γαρίδας, βάζετε το /τα φιλέτα και προσθέτετε τον χυμό. Επίσης προσθέτετε το ξύσμα, τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά και το ροζ πιπέρι μέσα και τις αφήνετε για 2 ώρες.

Ολοκληρώνετε το σεβίτσε: Βγάζετε τις μαριναρισμένες γαρίδες απ’ το ψυγείο μετά το δίωρο και τις βάζετε ακτινωτά στο πιάτο που θα σερβίρετε. Προσθέτετε λίγες κουταλιές απ’ τη μαρινάδα και τα στερεά υλικά που περιείχε, κρεμμυδάκια, πιπεριές και ροζ πιπέρια. Επίσης τώρα προσθέτετε το κόλιανδρο και μια πρέζα ελαιόλαδο. Το σεβίτσε είναι έτοιμο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τις γαρίδες: Με αιχμηρό μαχαίρι κάνετε μια διαμήκη τομή στο κέλυφος της κάθε γαρίδας στη κοιλιά της απ’ την ουρά ως το κεφάλι. Στη συνέχεια, το ανοίγετε και αφαιρείτε το καύκαλο της ουράς. Βλέποντας την κάθε γαρίδα από πάνω, με το κεφάλι της προς εσάς, βάζετε την άκρη του μαχαιριού σας ανάμεσα στην άκρη του κεφαλιού και στο σώμα και ανιχνεύετε προσεκτικά το μαύρο έντερο της, το οποίο διατρέχει την πλάτη της. Πιάνετε την άκρη του, μεταξύ του μαχαιριού και του δακτύλου σας, και το τραβάτε προς το μέρος σας για να βγει όλο. Τέλος κόβετε τις γαρίδες στη μέση κατά το διαμήκη άξονα.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη μαρινάδα εσπεριδοειδών και τα υπόλοιπα υλικά: Πριν στύψετε τα λάιμ, το λεμόνι και το πορτοκάλι, βγάλτε λίγο ξύσμα απ τη φλούδα τους. Στη συνέχεια τα στύβετε και κρατάτε το σύνολο του χυμού τους. Μετά κόβετε φέτες από κρεμμυδάκι, καυτερή πιπεριά και ψιλοκόβετε το κόλιανδρο.

Βήμα 3

Μαρινάρετε τις γαρίδες: Διαλέγετε ένα σκεύος που μπορεί να χωρέσει ίσα-ίσα τα φιλέτα της γαρίδας, βάζετε το /τα φιλέτα και προσθέτετε τον χυμό. Επίσης προσθέτετε το ξύσμα, τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά και το ροζ πιπέρι μέσα και τις αφήνετε για 2 ώρες.

Βήμα 4

Ολοκληρώνετε το σεβίτσε: Βγάζετε τις μαριναρισμένες γαρίδες απ’ το ψυγείο μετά το δίωρο και τις βάζετε ακτινωτά στο πιάτο που θα σερβίρετε. Προσθέτετε λίγες κουταλιές απ’ τη μαρινάδα και τα στερεά υλικά που περιείχε, κρεμμυδάκια, πιπεριές και ροζ πιπέρια. Επίσης τώρα προσθέτετε το κόλιανδρο και μια πρέζα ελαιόλαδο. Το σεβίτσε είναι έτοιμο.