PARASKEYH-ANOIGMA-rizes-ala-polita
clock icon
60'

Σελινόριζα και ρέβα αλά πολίτα

Υλικά

  • 2 σελινόριζες μεγάλες
  • 2 ρέβες μεγάλες
  • 4 καρότα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι του νερού ζωμό λαχανικών
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα διαφορετικό λαδερό, φτιαγμένο αποκλειστικά από ρίζες, με πολύ νόστιμη γεύση. Το απολαμβάνετε είτε ζεστό είτε κρύο, συνοδεύοντας το με ελίτσες.

Καθαρίζετε τις σελινόριζες και τις ρέβες και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβετε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε μόνα τους για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τα κομμάτια της σελινόριζας, της ρέβας και του καρότου. Τα ανακατεύετε προσεκτικά κάθε τόσο, ώστε να σοταριστούν από όλες τις πλευρές.
Ρίχνετε το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε περίπου για 35-40 λεπτά και μέχρι τα λαχανικά να γίνουν τρυφερά, αλλά να μείνουν και τραγανά. Τέλος, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και τελειώνετε ρίχνοντας τον ψιλοκομμένο άνηθο, αφήνετε το φαγητό να κρυώσει λιγάκι και το σερβίρετε.
Τρώγεται και ζεστό και κρύο και μπορεί να συνοδευτεί πολύ καλά με μαύρες ελιές θρούμπες.
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις σελινόριζες και τις ρέβες και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβετε.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε μόνα τους για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τα κομμάτια της σελινόριζας, της ρέβας και του καρότου. Τα ανακατεύετε προσεκτικά κάθε τόσο, ώστε να σοταριστούν από όλες τις πλευρές.

Βήμα 3

Ρίχνετε το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε περίπου για 35-40 λεπτά και μέχρι τα λαχανικά να γίνουν τρυφερά, αλλά να μείνουν και τραγανά. Τέλος, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και τελειώνετε ρίχνοντας τον ψιλοκομμένο άνηθο, αφήνετε το φαγητό να κρυώσει λιγάκι και το σερβίρετε.

Βήμα 4

Τρώγεται και ζεστό και κρύο και μπορεί να συνοδευτεί πολύ καλά με μαύρες ελιές θρούμπες.

Βήμα 5

Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb