sarlot-me-kastano-kai-zele-sampanias
clock icon
60'

Σαρλότ με κάστανο και καραμέλα

Υλικά

    Για τη σαρλότ

  • 20-30 μπισκότα σαβαγιάρ
  • 200γρ. πουρέ κάστανου (θα τον βρείτε έτοιμο σε κονσέρβα σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 200γρ. μασκαρπόνε ή άλλο τυρί κρέμα
  • 150γρ. μαρόν γλασέ (σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Για το σιρόπι

  • 150ml νερό
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 σφηνάκι μπράντι
  • Για τη σάλτσα καραμέλας

  • 100γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας γλυκόζη
  • 1 κουτ. σούπας νερό
  • 60γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 130ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Ένα γλυκό με κάστανα που θα κλέψει τις εντυπώσεις σε κάθε επίσημο, χειμωνιάτικο γεύμα.

Για τη σάλτσα καραμέλας: Βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη, την γλυκόζη και το νερό. Ανακατεύετε και βάζετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε τη ζάχαρη να λιώσει και να γίνει καραμέλα χωρίς να ανακατέψετε καθόλου. Απλά ανακινείτε μια δυο φορές το τηγάνι. Μόλις δείτε ότι έχει πάρει σκούρο καστανό χρώμα αποσύρετε από τη φωτιά.
Ρίχνετε με μεγάλη προσοχή την κρέμα γάλακτος (προσοχή γιατί φουσκώνει αρκετά) και ανακατεύετε καλά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί. Επαναφέρετε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στο μίγμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει.
Για το σιρόπι: Βάζετε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να γίνει χλιαρό. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το μπράντι και ανακατεύετε. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Για την κρέμα κάστανο: Βάζετε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την άχνη και χτυπάτε σε σαντιγί. Σε ένα μπολ χτυπάτε με το σύρμα τον πουρέ κάστανου μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε το μασκαρπόνε και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα δύο υλικά και να δημιουργηθεί μια ωραία κρέμα. Τέλος, προσθέτετε τη σαντιγί και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ.
Για τη συναρμολόγηση: Στρώνετε μια φόρμα για σαρλότ 18εκ. με μεμβράνη φροντίζοντας να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα. Μουσκεύετε ένα ένα τα σαβαγιάρ στο κρύο σιρόπι, μόλις για 1 δευτερόλεπτο, και τα στερεώνετε όρθια στα τοιχώματα της φόρμας με το στρογγυλό μέρος προς τα τοιχώματα. Σπάζετε δυο τρία μπισκότα, τα μουσκεύετε και αυτά στο σιρόπι και τα στρώνετε στον πάτο της φόρμας. Γεμίζετε τη φόρμα μέχρι τη μέση με κρέμα κάστανου και σκορπάτε τα μισά μαρόν γλασέ σπασμένα σε χοντρά κομμάτια. Απογεμίζετε τη φόρμα με την υπόλοιπη κρέμα κάστανου και τελειώνετε με λίγα μουσκεμένα μπισκότα σαβαγιάρ.
Σκεπάζετε καλά την επιφάνεια με τη μεμβράνη που εξέχει από τη φόρμα και βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες.
Για το σερβίρισμα: Με τη βοήθεια της μεμβράνης ξεφορμάρετε τη σαρλότ σε μια ωραία πιατέλα. Στολίζετε στην κορυφή τα υπόλοιπα μαρόν γλασέ (ολόκληρα) και περιχύνετε με τη σάλτσα καραμέλας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη σάλτσα καραμέλας: Βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη, την γλυκόζη και το νερό. Ανακατεύετε και βάζετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε τη ζάχαρη να λιώσει και να γίνει καραμέλα χωρίς να ανακατέψετε καθόλου. Απλά ανακινείτε μια δυο φορές το τηγάνι. Μόλις δείτε ότι έχει πάρει σκούρο καστανό χρώμα αποσύρετε από τη φωτιά.

Βήμα 2

Ρίχνετε με μεγάλη προσοχή την κρέμα γάλακτος (προσοχή γιατί φουσκώνει αρκετά) και ανακατεύετε καλά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί. Επαναφέρετε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στο μίγμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει.

Βήμα 3

Για το σιρόπι: Βάζετε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να γίνει χλιαρό. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το μπράντι και ανακατεύετε. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Βήμα 4

Για την κρέμα κάστανο: Βάζετε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την άχνη και χτυπάτε σε σαντιγί. Σε ένα μπολ χτυπάτε με το σύρμα τον πουρέ κάστανου μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε το μασκαρπόνε και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα δύο υλικά και να δημιουργηθεί μια ωραία κρέμα. Τέλος, προσθέτετε τη σαντιγί και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ.

Βήμα 5

Για τη συναρμολόγηση: Στρώνετε μια φόρμα για σαρλότ 18εκ. με μεμβράνη φροντίζοντας να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα. Μουσκεύετε ένα ένα τα σαβαγιάρ στο κρύο σιρόπι, μόλις για 1 δευτερόλεπτο, και τα στερεώνετε όρθια στα τοιχώματα της φόρμας με το στρογγυλό μέρος προς τα τοιχώματα. Σπάζετε δυο τρία μπισκότα, τα μουσκεύετε και αυτά στο σιρόπι και τα στρώνετε στον πάτο της φόρμας. Γεμίζετε τη φόρμα μέχρι τη μέση με κρέμα κάστανου και σκορπάτε τα μισά μαρόν γλασέ σπασμένα σε χοντρά κομμάτια. Απογεμίζετε τη φόρμα με την υπόλοιπη κρέμα κάστανου και τελειώνετε με λίγα μουσκεμένα μπισκότα σαβαγιάρ.

Βήμα 6

Σκεπάζετε καλά την επιφάνεια με τη μεμβράνη που εξέχει από τη φόρμα και βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες.

Βήμα 7

Για το σερβίρισμα: Με τη βοήθεια της μεμβράνης ξεφορμάρετε τη σαρλότ σε μια ωραία πιατέλα. Στολίζετε στην κορυφή τα υπόλοιπα μαρόν γλασέ (ολόκληρα) και περιχύνετε με τη σάλτσα καραμέλας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb