Μια συνταγή με ποικίλους τρόπους σερβιρίσματος. Τα φύλλα λεμονιάς δίνουν ένα υπέροχο ασυνήθιστο άρωμα στις ψητές σαρδέλες που τις τρώτε έτσι όπως είναι ή τις βάζετε πάνω σε σαλάτες ή σε σάντουιτς ή τυλιχτές σε πίτες ως «ψαροσουβλάκια»!
Υλικά
- 1 κιλό μέτριες σαρδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ή ρίγανη, μαδημένο
- 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό ή δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού λάδι
- φύλλα λεμονιάς (2 φορές όσα είναι και τα ψάρια), πλυμένα και σκουπισμένα
- αλάτι, πιπέρι
- οδοντογλυφίδες
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μέτρια πατάτα βρασμένη
- χυμό από ½ λεμόνι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη σάλτσα σκόρδου
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανοίγετε τις σαρδέλες και τρίβοντας ελαφρώς το δάκτυλο σας πάνω-κάτω στη ράχη για να μαλακώσει η σάρκα, αφαιρείτε το κόκαλο χωρίς να αφαιρέσετε την ουρά.Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα αρωματικά με το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λάδι και περιχύνετε τις ανοιχτές σαρδέλες. Αφήνετε να μαριναριστούν για 1 ώρα.Βήμα 3
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα σκόρδου. Ρίχνετε στο multi το σκόρδο με την πατάτα, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα παχύρρευστο μίγμα.Βήμα 4
Ετοιμάζετε την ψησταριά. Τοποθετείτε κάθε σαρδέλα ανάμεσα σε 2 φύλλα λεμονιάς. Καρφώνετε τις άκρες με οδοντογλυφίδες και ψήνετε τις σαρδέλες για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, προσέχοντας να μην διαλυθούν στο γύρισμα. Σερβίρετε τις σαρδέλες μαζί με τα φύλλα λεμονιάς και μια φέτα λεμονιού. Συνοδεύετε με τη σάλτσα σκόρδου.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή