sandwich ravani_anoigma
clock icon
60'

Σάντουιτς με ραβανί, κρέμα μαστίχας και παγωτό καϊμάκι

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για το ραβανί

  • 4 αυγά
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα
  • Για το σιρόπι

  • 400 ml νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • ½ λεμόνι, τον χυμό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Για τη γέμιση

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 50 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου, κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • 150 γρ. παγωτό καϊμάκι
  • Για το σερβίρισμα

  • 4 κουτ. σούπας ροδόνερο
  • φιστίκι Αιγίνης, ψιλοκομμένο

Το απόλυτο γλυκό σάντουιτς. Το σιροπιαστό ραβανί δένει εξαιρετικά με την κρέμα μαστίχας και το παγωτό καϊμάκι και δημιουργεί ένα λαχταριστό γλύκισμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σπάμε τα αυγά σε μπολ και τα χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα και ανοιχτόχρωμα, σχεδόν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το βούτυρο που έχουμε λιώσει και αφήσει να κρυώσει λίγο. Ανακατεύουμε απαλά για να ενσωματωθούν.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ρίχνουμε τα στερεά στο μείγμα αυγών και με σπάτουλα ανακατεύουμε κυκλικά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο χυλό. Τον αδειάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε 35'-40', ώσπου να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι μας όταν το τρυπήσουμε. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι: Μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το λεμόνι και την κανέλα για 5'. Μόλις βγει το ραβανί μας από τον φούρνο το χαράζουμε και περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι πάνω στο καυτό γλυκό. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως για να σφίξει.

Γέμιση: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματίζει σφιχτές κορυφές. Προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα λιωμένη και τη μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη σε γουδί.

Κόβουμε το ραβανί σε τετράγωνα, και το κάθε τετράγωνο το κόβουμε στη μέση. Στη μία φέτα βάζουμε κρέμα μαστίχας και μια μπάλα παγωτό καϊμάκι, που έχουμε αφήσει για 5' εκτός κατάψυξης. Κλείνουμε σε σάντουιτς, ραντίζουμε με ροδόνερο και πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης.

Styling: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, Food styling: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σπάμε τα αυγά σε μπολ και τα χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα και ανοιχτόχρωμα, σχεδόν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το βούτυρο που έχουμε λιώσει και αφήσει να κρυώσει λίγο. Ανακατεύουμε απαλά για να ενσωματωθούν.

Βήμα 2

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Βήμα 3

Ρίχνουμε τα στερεά στο μείγμα αυγών και με σπάτουλα ανακατεύουμε κυκλικά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο χυλό. Τον αδειάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε 35'-40', ώσπου να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι μας όταν το τρυπήσουμε. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βήμα 4

Σιρόπι: Μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το λεμόνι και την κανέλα για 5'. Μόλις βγει το ραβανί μας από τον φούρνο το χαράζουμε και περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι πάνω στο καυτό γλυκό. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως για να σφίξει.

Βήμα 5

Γέμιση: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματίζει σφιχτές κορυφές. Προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα λιωμένη και τη μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη σε γουδί.

Βήμα 6

Κόβουμε το ραβανί σε τετράγωνα, και το κάθε τετράγωνο το κόβουμε στη μέση. Στη μία φέτα βάζουμε κρέμα μαστίχας και μια μπάλα παγωτό καϊμάκι, που έχουμε αφήσει για 5' εκτός κατάψυξης. Κλείνουμε σε σάντουιτς, ραντίζουμε με ροδόνερο και πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης.

Styling: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, Food styling: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY