PIZZA ME PSOMI KIMA SPANAKI AVGO KASERI
clock icon
1:30'

Σαν πίτσα με κιμά, σπανάκι, κασέρι και αβγά

Υλικά

  • 1 φραντζόλα ψωμί λευκό μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, σε φέτες
  • 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 250γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
  • 150γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
  • 6 αβγά
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
  • ½ ντομάτα ξεφλουδισμένη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα καρδάμωμο κοπανισμένο
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1 ντομάτα ώριμη, ξυσμένη στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 3 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Θα την πούμε πίτσα, αλλά επί της ουσίας είναι μια ανοιχτή πίτα με λευκό ψωμί χωρίς κόρα για βάση της με έναν ωραίο συνδυασμό από κιμά, σπανάκι και αβγά από πάνω. Το τριμμένο κασέρι και η πάπρικα έχουν τον τελευταίο λόγο, πριν η πίτσα πάρει το δρόμο για το φούρνο.

Ετοιμάζετε τον κιμά: Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά να κάψει και προσθέτετε το ένα φλιτζανάκι από το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύετε για λίγο και προσθέτετε τον κιμά. Με μια σπάτουλα τον ανοίγετε κάθε τόσο για να μη σβολιάσει. Αφού ασπρίσει και πάρει λίγο χρώμα, ρίχνετε την πάπρικα, το καρδάμωμο, αλατοπίπερο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα.
Σβήνετε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε την ξυσμένη ντομάτα, το σπανάκι, το δυόσμο και ανακατεύετε. Αφού βγάλει το σπανάκι τα νερά του, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνετε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί μέχρι να στεγνώσει τελείως από τα υγρά του. Τον αφήνετε να κρυώσει εκτός φωτιάς.
Λιώνετε τη μισή ξεφλουδισμένη ντομάτα στο μπλέντερ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Με αυτό το μίγμα αλείφετε τον πάτο ενός πιρέξ διαστάσεων 25x35εκ. και, αφού τον καλύψετε (παντού) με τις φέτες του μπαγιάτικου ψωμιού, τις αλείφετε από πάνω με το υπόλοιπο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC και στρώνετε τον κιμά πάνω από το ψωμί. Με την ανάποδη ενός κουταλιού δημιουργείτε συμμετρικά στο ταψί έξι λακκούβες διαμέτρου 5-6εκ. Ύστερα σπάζετε ένα ένα τα αβγά και γεμίζετε τις λακκούβες με αυτά. Πασπαλίζετε με κασέρι τα σημεία όπου υπάρχει μόνο κιμάς και μετά τα αβγά με αλάτι και πάπρικα. Ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθούν τα αβγά και να ροδίσει λίγο η ψωμένια βάση.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τον κιμά: Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά να κάψει και προσθέτετε το ένα φλιτζανάκι από το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύετε για λίγο και προσθέτετε τον κιμά. Με μια σπάτουλα τον ανοίγετε κάθε τόσο για να μη σβολιάσει. Αφού ασπρίσει και πάρει λίγο χρώμα, ρίχνετε την πάπρικα, το καρδάμωμο, αλατοπίπερο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα.

Βήμα 2

Σβήνετε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε την ξυσμένη ντομάτα, το σπανάκι, το δυόσμο και ανακατεύετε. Αφού βγάλει το σπανάκι τα νερά του, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνετε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί μέχρι να στεγνώσει τελείως από τα υγρά του. Τον αφήνετε να κρυώσει εκτός φωτιάς.

Βήμα 3

Λιώνετε τη μισή ξεφλουδισμένη ντομάτα στο μπλέντερ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Με αυτό το μίγμα αλείφετε τον πάτο ενός πιρέξ διαστάσεων 25x35εκ. και, αφού τον καλύψετε (παντού) με τις φέτες του μπαγιάτικου ψωμιού, τις αλείφετε από πάνω με το υπόλοιπο.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC και στρώνετε τον κιμά πάνω από το ψωμί. Με την ανάποδη ενός κουταλιού δημιουργείτε συμμετρικά στο ταψί έξι λακκούβες διαμέτρου 5-6εκ. Ύστερα σπάζετε ένα ένα τα αβγά και γεμίζετε τις λακκούβες με αυτά. Πασπαλίζετε με κασέρι τα σημεία όπου υπάρχει μόνο κιμάς και μετά τα αβγά με αλάτι και πάπρικα. Ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθούν τα αβγά και να ροδίσει λίγο η ψωμένια βάση.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή