Μια εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή για σάλτσα Μπολονέζ που έχει όλες τις διαδικασίες και υλικά που χρειάζονται για να είναι αυθεντική, χωρίς να χρειαστεί να αργομαγειρευτεί επί 4 ώρες -σε περίπτωση που θα γινόταν εάν προσθέταμε ζωμό κότας ή βοδινού στη διαδικασία.
Το καλό με τη σάλτσα Μπολονέζ είναι ότι καταψύχεται καλά χωρίς να χάνει την γαστρονομική της αξία οπότε καλύτερα να κάνετε μεγάλες ποσότητες και να τη βρίσκετε έτοιμη όταν τη χρειάζεστε.
Προεργασία:
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σέλερι και τρίβετε το καρότο είτε με το μαχαίρι και τρίφτη είτε σε πολυκόφτη. Αν αποφασίσετε να βάλετε μπέικον, ρίξτε το λάδι στην κατσαρόλα που θα ετοιμάσετε τη σάλτσα (προτιμήστε μια πλατιά και χαμηλή) και σε μεσαία φωτιά προσθέστε το μπέικον να τσιγαριστεί ανακατεύοντας τακτικά για 7-10′. Στη συνέχεια, το αφαιρείτε σε ένα μπολ για να το ξαναπροσθέσετε αργότερα όταν σοταριστεί ο κιμάς (στο βήμα 3).
Σε πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα, ρίξτε το λάδι και βάλτε το να κάψει ελαφρά, σε χαμηλή φωτιά (αν έχετε σοτάρει πριν το μπέικον, προχωρήσετε από εκείνο το στάδιο). Προσθέστε το μίγμα από ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σέλερι και καρότο. Θα το σοτάρετε όσο πιο αργά μπορείτε σε χαμηλή φωτιά για 10′ ή και 15′ μέχρι να πάρει χρώμα και να μαραθεί το κρεμμύδι, αλλά χωρίς να καεί.
Προσθέστε τον κιμά, ανεβάστε τη φωτιά στα ¾ και σοτάρετε τον κιμά ανακατεύοντας συχνά επί 5-7′ μέχρι να πάρει όλος χρώμα. Προσθέτετε το μπέικον (αν επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε), τα καρυκεύματα (σκόρδο, δάφνη, κανέλα) και το κρασί. Ανακατεύετε καλά για 2-3′.
Στον κιμά που πλέον τσιγαρίστηκε, θα προσθέσετε την σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη και τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και θα ανακατέψετε καλά. Μόλις η σάλτσα πάρει βράση, θα χαμηλώσετε και πάλι την φωτιά στο ελάχιστο, ίσα-ίσα έως ότου να βγαίνουν μπουρμπουλήθρες καθώς το νερό εξατμίζεται και η σάλτσα πήζει και νοστιμίζει. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 20′ μέχρι η σάλτσα να έχει πια ελάχιστο υγρό και να δείχνει πηχτή και λαχταριστή.
Αφαιρέστε την απ’ τη φωτιά και περιμένετε τουλάχιστον 10′ - για να δέσουν τα υλικά και να πέσει η θερμοκρασία στο σημείο που αναδεικνύεται η νοστιμιά της - μέχρι να σερβίρετε ή να την χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή (κανελόνια, παστίτσιο, λαζάνια κλπ.).
Διαδικασία
Βήμα 1
Προεργασία:
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σέλερι και τρίβετε το καρότο είτε με το μαχαίρι και τρίφτη είτε σε πολυκόφτη. Αν αποφασίσετε να βάλετε μπέικον, ρίξτε το λάδι στην κατσαρόλα που θα ετοιμάσετε τη σάλτσα (προτιμήστε μια πλατιά και χαμηλή) και σε μεσαία φωτιά προσθέστε το μπέικον να τσιγαριστεί ανακατεύοντας τακτικά για 7-10′. Στη συνέχεια, το αφαιρείτε σε ένα μπολ για να το ξαναπροσθέσετε αργότερα όταν σοταριστεί ο κιμάς (στο βήμα 3).
Βήμα 2
Σε πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα, ρίξτε το λάδι και βάλτε το να κάψει ελαφρά, σε χαμηλή φωτιά (αν έχετε σοτάρει πριν το μπέικον, προχωρήσετε από εκείνο το στάδιο). Προσθέστε το μίγμα από ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σέλερι και καρότο. Θα το σοτάρετε όσο πιο αργά μπορείτε σε χαμηλή φωτιά για 10′ ή και 15′ μέχρι να πάρει χρώμα και να μαραθεί το κρεμμύδι, αλλά χωρίς να καεί.
Βήμα 3
Προσθέστε τον κιμά, ανεβάστε τη φωτιά στα ¾ και σοτάρετε τον κιμά ανακατεύοντας συχνά επί 5-7′ μέχρι να πάρει όλος χρώμα. Προσθέτετε το μπέικον (αν επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε), τα καρυκεύματα (σκόρδο, δάφνη, κανέλα) και το κρασί. Ανακατεύετε καλά για 2-3′.
Βήμα 4
Στον κιμά που πλέον τσιγαρίστηκε, θα προσθέσετε την σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη και τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και θα ανακατέψετε καλά. Μόλις η σάλτσα πάρει βράση, θα χαμηλώσετε και πάλι την φωτιά στο ελάχιστο, ίσα-ίσα έως ότου να βγαίνουν μπουρμπουλήθρες καθώς το νερό εξατμίζεται και η σάλτσα πήζει και νοστιμίζει. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 20′ μέχρι η σάλτσα να έχει πια ελάχιστο υγρό και να δείχνει πηχτή και λαχταριστή.
Βήμα 5
Αφαιρέστε την απ’ τη φωτιά και περιμένετε τουλάχιστον 10′ - για να δέσουν τα υλικά και να πέσει η θερμοκρασία στο σημείο που αναδεικνύεται η νοστιμιά της - μέχρι να σερβίρετε ή να την χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή (κανελόνια, παστίτσιο, λαζάνια κλπ.).