Μια απίστευτη σαλάτα που συγκεντρώνει γεύσεις και αρώματα της Κρήτης και γίνεται ένα ταιριαστό συνοδευτικό για ψητό κρέας, παρέα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή τσικουδιά.
Υλικά
- 200γρ. σταμναγκάθι δροσερό, καθαρισμένο
- 10 φέτες απάκι λεπτές
- σπόρους από 1 ρόδι
- 50γρ. καρυδόψιχα λεπτοτριμμένη
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
- 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- αλάτι
Για το dressing
Διαδικασία
Βήμα 1
Αρχικά ετοιμάζετε το dressing: Ρίχνετε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, το πετιμέζι, το ελαιόλαδο και αρκετό αλάτι. Τα χτυπάτε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.Βήμα 2
Σε ένα μικρό τηγανάκι, χωρίς να προσθέσετε λάδι, σοτάρετε τις φέτες από το απάκι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγανάκι ρίχνετε το dressing μέχρι να ζεσταθεί καλά.Βήμα 3
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζετε το σταμναγκάθι, το περιχύνετε με το ζεστό dressing και ανακατεύετε καλά. Κατόπιν ρίχνετε την καρυδόψιχα, τις φέτες από το απάκι και τους σπόρους ροδιού και σερβίρετε στο τραπέζι.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb