spagheti kolokythiou anoigma
clock icon
25'

Σαλάτα με σπαγγέτι κολοκυθιού, πέστο βασιλικού και λιαστές ντομάτες

Υλικά

  • 4 κολοκυθάκια, μέτρια
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας  ε.π. ελαιόλαδο
  • Για το πέστο:

  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 50 γρ. φύλλα βασιλικού
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 100-120 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • Για το σερβίρισμα:

  • 100 γρ. λιαστές ντομάτες
  • 3 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
  • 30 γρ. κουκουνάρι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Φτιάχνουμε σαλάτα με σπαγγέτι κολοκυθιού. Αυτό το πιάτο είναι εποχής, περιέχει πέστο βασιλικού, λιαστές ντομάτες και είναι ιδανική επιλογή και ως light γεύμα.

Πέστο: Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από την παρμεζάνα, στο μούλτι και χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και χτυπάμε λίγο ακόμα. Ελέγχουμε αν η σάλτσα μας χρειάζεται λίγο παραπάνω από κάποιο υλικό και το συμπληρώνουμε.
Κολοκυθάκια: Κόβουμε τα κολοκύθια με το μαντολίνο σαν ζυμαρικά σε λεπτές λωρίδες ή φέτες και στη συνέχεια σε λεπτά στικ, σαν σπαγγέτι, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Τα ανακατεύουμε με το αλάτι και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για 10΄. Τα ξεπλένουμε με νερό και τα στραγγίζουμε καλά. Μεταφέρουμε τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το πέστο και ανακατεύουμε με προσοχή για να μη σπάσουν τα στικ κολοκυθιού. Μοιράζουμε σε 4 βαθιά πιάτα.
Σερβίρισμα: Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε ακανόνιστα κομμάτια στα 4. Γαρνίρουμε κάθε μπολ με την ντομάτα, την τριμμένη παρμεζάνα και το κουκουνάρι και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι
Φωτογραφίες: Studio M, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μ. Γεωργιάδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Πέστο: Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από την παρμεζάνα, στο μούλτι και χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και χτυπάμε λίγο ακόμα. Ελέγχουμε αν η σάλτσα μας χρειάζεται λίγο παραπάνω από κάποιο υλικό και το συμπληρώνουμε.

Βήμα 2

Κολοκυθάκια: Κόβουμε τα κολοκύθια με το μαντολίνο σαν ζυμαρικά σε λεπτές λωρίδες ή φέτες και στη συνέχεια σε λεπτά στικ, σαν σπαγγέτι, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Τα ανακατεύουμε με το αλάτι και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για 10΄. Τα ξεπλένουμε με νερό και τα στραγγίζουμε καλά. Μεταφέρουμε τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το πέστο και ανακατεύουμε με προσοχή για να μη σπάσουν τα στικ κολοκυθιού. Μοιράζουμε σε 4 βαθιά πιάτα.

Βήμα 4

Σερβίρισμα: Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε ακανόνιστα κομμάτια στα 4. Γαρνίρουμε κάθε μπολ με την ντομάτα, την τριμμένη παρμεζάνα και το κουκουνάρι και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι

Βήμα 5

Φωτογραφίες: Studio M, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μ. Γεωργιάδης