Γιορτινή σαλάτα με ψητά παντζάρια και αρωματικό dressing, που ταιριάζει πολύ στο χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Υλικά
- 3 μεγάλα παντζάρια (χωρίς φύλλα), πλυμένα καλά
- 4 κουτ. σούπας νερό
- 2 ματσάκια ρόκα καθαρισμένη, πλυμένη
- 1 μεγάλο αβοκάντο ώριμο, ξεφλουδισμένο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- ½ φλιτζάνι καρύδια σπασμένα (όχι σε πολύ μικρά κομμάτια)
- 2 μικρά πορτοκάλια ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα από το άσπρο εσωτερικό, σε φέτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 4 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 2-3 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το dressing
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Κόβετε τα παντζάρια στη μέση και τα τοποθετείτε σε ταψί. Προσθέτετε το νερό και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθούν καλά. Αφήνετε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζετε. Τα κόβετε μετά σε φέτες 2εκ. και τα βάζετε σε ένα μπολ.Βήμα 2
Χτυπάτε τα υλικά για το dressing μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιχύνετε με το μισό τα παντζάρια. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε για 5-6 λεπτά να μαριναριστούν.Βήμα 3
Κόβετε τη ρόκα με το χέρι σε χοντρά κομμάτια και τη στρώνετε σε μεγάλη, βαθιά πιατέλα. Σκορπάτε από πάνω τα παντζάρια, τις φέτες πορτοκαλιού, το κρεμμύδι και το αβοκάντο.Βήμα 4
Περιχύνετε τη σαλάτα με το υπόλοιπο dressing, σκορπάτε από πάνω τα καρύδια και σερβίρετε.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή