Βασισμένη στην αγαπητή σαλάτα του Καίσαρα, η παρακάτω συνταγή περιέχει ελληνικά προϊόντα και δεν εμπλουτίζει μόνο το τραπέζι, αλλά είναι και χορταστική, ιδανική για κάθε στιγμή.
30'
Σαλάτα με μαρούλι, σαρδέλες Καλλονής, γραβιέρα και σκορδάτα κρουτόν
Υλικά
- 4 καρδιές μαρουλιού, χωρισμένες σε φύλλα
- 4-5 φύλλα ραντίτσιο
- 5-6 φιλέτα σαρδέλες Καλλονής
- 100γρ. γραβιέρα Νάξου, σε φλοίδες
- 3 αβγά βρασμένα, σε φέτες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 20ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
- 3 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, σε στικ
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 4 φιλέτα σαρδέλας Καλλονής
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 100γρ. μαγιονέζα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σαλάτα
Για τα κρουτόν
Για το dressing
Tips
- Στη σαλάτα μπορείτε να προσθέσετε και ψημένο κοτόπουλο σε κομματάκια αν θέλετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα κρουτόν: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μόλις ζεσταθεί το λάδι τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και ραντίζετε με αυτό τα κρουτόν.Βήμα 2
Τα μεταφέρετε σε μια λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν. Τα αφήνετε εκτός φούρνου να κρυώσουν.Βήμα 3
Για το dressing: Στο γουδί πολτοποιείτε τα φιλέτα σαρδέλαςς με το σκόρδο και τον χυμό του λεμονιού μέχρι να γίνουν μια πάστα. Μεταφέρετε το μίγμα σε μπολάκι και κατόπιν ενσωματώνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.Βήμα 4
Σε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος απλώνετε τα φύλλα μαρουλιού και γαρνίρετε με τις σαρδέλες, τη γραβιέρα, τα κρουτόν και τα αβγά. Αλατοπιπερώνετε, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και το dressing και σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία - Food Styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook