Μια θρεπτική σαλάτα που μπορεί να σταθεί άνετα και ως κυρίως αφού περιέχει γλυκοπατάτα, μπρόκολο, ρόδι αλλά και νούμπουλο.
Υλικά
- Μερίδες: 6
- 800 γρ. γλυκοπατάτες, σε κυβάκια
- 1 μπρόκολο μέτριο, σε μπουκετάκια
- 1 φλιτζ. σποράκια ροδιού
- 1/2 κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
- 70 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι
- 1/2 ματσάκι εστραγκόν, ψιλοκομμένο
- λίγο ε.π. ελαιόλαδο για τις γλυκοπατάτες
- 200 γρ. νούμπουλο Κέρκυρας*, σε λεπτές φέτες
- αλάτι
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
- 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα μήλο από βαζάκι
- 3 κουτ. σούπας λευκό βαλσαμικό ξίδι
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τη βινεγκρέτ
Tips
- Το νούμπουλο, το δημοφιλές αλλαντικό της Κέρκυρας, γνωστό και ως «κερκυραϊκό προσούτο», παρασκευάζεται από χοιρινό κόντρα φιλέτο που αρχικά παστώνεται, μαρινάρεται σε ντόπιο κρασί, αρωματίζεται με πιπέρι και ρίγανη και έπειτα καπνίζεται σε φωτιά από διάφορα αρωματικά βότανα και παραμένει κρεμασμένο στον αέρα ώσπου να ωριμάσει.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε τις γλυκοπατάτες, τις αλατίζουμε ελαφρά, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και τις ψήνουμε για περίπου 30΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε εκτός φούρνου σε ένα πιάτο να κρυώσουν.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου. Βράζουμε για περίπου 1,5΄. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με πάγο και κρύο νερό και τα αφήνουμε για 3΄. Έτσι θα διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 3
Βινεγκρέτ: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο να ενσωματωθεί. Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με νούμπουλο.