salata-me-fasolakia-ANOIGMA
clock icon
30'

Σαλάτα με φασολάκια, μαραθόριζα και πιπεριά Φλωρίνης

Υλικά

  • 1 κιλό φασολάκια φρέσκα στρογγυλά, καθαρισμένα (χωρίς κλωστές), σε κομμάτια των 3εκ.
  • 1 μαραθόριζα μέτρια, καθαρισμένη, σε πολύ λεπτές φέτες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες (φρέσκες ή από βάζο), σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι μικρό ή 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο από τις φουντίτσες της μαραθόριζας
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το dressing

  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • ¼ φλιτζανιού περίπου λευκό βαλσαμικό ξίδι Καλαμάτας
  • ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο

Μια πολύ αρωματική καλοκαιρινή σαλάτα για τα μεσημεριανά τραπέζια. Μπαίνει και σε τάπερ για το γραφείο!

Βράζετε τα φασολάκια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά. Τα στραγγίζετε αμέσως και τα βουτάτε σε παγωμένο νερό για να σταματήσετε το ψήσιμό τους και να κρατήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους.
Κρατάτε μερικές λωρίδες πιπεριάς στην άκρη και ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας σε μεγάλο μπολ πριν προσθέσετε τα φασολάκια.
Χτυπάτε όλα τα υλικά του dressing και περιχύνετε τη σαλάτα. Ανακατεύετε, δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι και ξίδι αν είναι απαραίτητο. Σερβίρετε τη σαλάτα σε μεγάλο μπολ γαρνίροντας την τελευταία στιγμή με τις λωρίδες της πιπεριάς που κρατήσατε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τα φασολάκια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά. Τα στραγγίζετε αμέσως και τα βουτάτε σε παγωμένο νερό για να σταματήσετε το ψήσιμό τους και να κρατήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους.

Βήμα 2

Κρατάτε μερικές λωρίδες πιπεριάς στην άκρη και ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας σε μεγάλο μπολ πριν προσθέσετε τα φασολάκια.

Βήμα 3

Χτυπάτε όλα τα υλικά του dressing και περιχύνετε τη σαλάτα. Ανακατεύετε, δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι και ξίδι αν είναι απαραίτητο. Σερβίρετε τη σαλάτα σε μεγάλο μπολ γαρνίροντας την τελευταία στιγμή με τις λωρίδες της πιπεριάς που κρατήσατε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή