Θρεπτική σαλάτα, τόσο χορταστική που άνετα γίνεται και ένα ελαφρύ γεύμα.
Υλικά
- 150γρ. φακές
- 100γρ. κινόα πλυμένη
- 500ml ζωμό λαχανικών
- 2 μεγάλες πιπεριές κόκκινες ψητές, σε λεπτά φετάκια
- 200γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 150γρ. ταλαγάνι, ψημένο στο γκριλ
- 1/3 ματσάκι κόλιανδρο (τα φύλλα), ψιλοκομμένα
- 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 30ml μηλόξιδο
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη βινεγκρέτ μήλου
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη βινεγκρέτ: Βάζετε το μηλόξιδο, το μέλι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει το μέλι. Προσθέτετε λίγο λίγο το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα.Βήμα 2
Για τη σαλάτα: Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα τον ζωμό και την κινόα. Αφήνετε να πάρει βράση ο ζωμός, χαμηλώνετε αρκετά τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε την κινόα να βράσει για 15 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζετε καλά και την αφήνετε στην άκρη.Βήμα 3
Ξεπλένετε τις φακές με κρύο νερό, τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με δύο φλιτζάνια νερό και βράζετε για 20-25 λεπτά. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.Βήμα 4
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε την κινόα, τις φακές, τις πιπεριές, τα ντοματίνια και τον κόλιανδρο. Προσθέτετε τη μισή βινεγκρέτ και ανακατεύετε καλά.Βήμα 5
Μεταφέρετε σε μια σαλατιέρα, προσθέτετε το ταλαγάνι, ραντίζετε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και σερβίρετε.Φωτογραφία – Food styling: Αντωνία Κατή