salata-fide-me-kaparii
clock icon
20'

Σαλάτα από φιδέ με σάλτσα κάππαρης και μυρωδικά

Υλικά

    Για τη σαλάτα

  • 250γρ. φιδέ
  • 1 ντομάτα, σε μεγάλα καρέ
  • ½ κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, ψιλοτριμμένο
  • χυμό από 2 μικρά λεμόνια
  • 50γρ. σταφύλια κόκκινα, κομμένα στη μέση
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • Για τη σάλτσα κάππαρης

  • 200γρ. κάππαρη, πλυμένη (κρατάτε 50γρ. για το σερβίρισμα)
  • 500ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
  • 200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ ανακατεμένο με 100ml νερό
  • Για το σερβίρισμα

  • 10γρ. κουκουνάρι
  • 2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι

Μία ιδιαίτερα, καλοκαιρινή σαλάτα, που ταιριάζει πολύ με ψάρι βρασμένο.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε μπόλικο νερό, αλατίζετε και βράζετε τον φιδέ, χωρίς να λιώσει. Τον στραγγίζετε και μόλις κρυώσει τον ανακατεύετε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.
Για τη σάλτσα κάππαρης: χτυπάτε δυνατά σε ένα μπλέντερ τα 150γρ. κάππαρης με τον ζωμό, να πολτοποιηθούν. Προσθέτετε σταδιακά το ελαιόλαδο και χτυπάτε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τη μεταφέρετε σε κατσαρολάκι και τη δένετε με το κορν φλάουρ για να αποκτήσει σώμα.
Προσθέτετε στη σαλάτα όση σάλτσα κάππαρης θέλετε, ώστε να αποκτήσει γεύση και πράσινο χρώμα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, καβουρδίζετε το κουκουνάρι για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια τα 50γρ. κάππαρης. Τα προσθέτετε στη σαλάτα, ανακατεύετε ελαφρά, πασπαλίζετε με το μαυροκούκι και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε μπόλικο νερό, αλατίζετε και βράζετε τον φιδέ, χωρίς να λιώσει. Τον στραγγίζετε και μόλις κρυώσει τον ανακατεύετε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.

Βήμα 2

Για τη σάλτσα κάππαρης: χτυπάτε δυνατά σε ένα μπλέντερ τα 150γρ. κάππαρης με τον ζωμό, να πολτοποιηθούν. Προσθέτετε σταδιακά το ελαιόλαδο και χτυπάτε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τη μεταφέρετε σε κατσαρολάκι και τη δένετε με το κορν φλάουρ για να αποκτήσει σώμα.

Βήμα 3

Προσθέτετε στη σαλάτα όση σάλτσα κάππαρης θέλετε, ώστε να αποκτήσει γεύση και πράσινο χρώμα.

Βήμα 4

Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, καβουρδίζετε το κουκουνάρι για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια τα 50γρ. κάππαρης. Τα προσθέτετε στη σαλάτα, ανακατεύετε ελαφρά, πασπαλίζετε με το μαυροκούκι και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση