Saitia_anoigma
clock icon
1:10'

Σαΐτια με μάραθο και πράσο

Υλικά

    Μερίδες: 4-6

    Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 3-4 κουτ. σούπας για το άνοιγμα των φύλλων
  • 120 ml νερό
  • 25 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα
  • 5 κουτ. σούπας μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Μοναδική απλότητα και μεγαλείο νοστιμιάς, τα σαΐτια από τη Μονεμβασιά, που δεν είναι άλλο από χορτόπιτες του τηγανιού. Είναι εξαιρετικά ελαφριές αφού ψήνονται χωρίς ίχνος λαδιού. Γεμίστε τες με πράσο και μάραθο που είναι της εποχής και απολαύστε!

Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 5′, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα πράσα για 10′ σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν προσθέτοντας αλάτι. Ανακατεύουμε τακτικά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τον μάραθο και το πιπέρι.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια ίδιου βάρους. Σε αλευρωμένο πάγκο τα ανοίγουμε με πλάστη σε λεπτό φύλλο. Απλώνουμε στα 6 φύλλα τη γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα πιέζοντας πολύ καλά ώστε να μη μας ανοίξουν.

Ψήνουμε σε μαντεμένιο ή αντικολλητικό καυτό τηγάνι, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και από τις δύο πλευρές μέχρι να αποκτήσουν χρώμα και να ψηθούν.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 5′, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Βήμα 2

Γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα πράσα για 10′ σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν προσθέτοντας αλάτι. Ανακατεύουμε τακτικά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τον μάραθο και το πιπέρι.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια ίδιου βάρους. Σε αλευρωμένο πάγκο τα ανοίγουμε με πλάστη σε λεπτό φύλλο. Απλώνουμε στα 6 φύλλα τη γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα πιέζοντας πολύ καλά ώστε να μη μας ανοίξουν.

Ψήνουμε σε μαντεμένιο ή αντικολλητικό καυτό τηγάνι, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και από τις δύο πλευρές μέχρι να αποκτήσουν χρώμα και να ψηθούν.