Μαγειρεύουμε με τα υλικά της εποχής. Τα σαφρίδια σερβίρονται με φρέσκα λαχανικά από το μποστάνι και δίνουν ένα εκπληκτικά απλό και νόστιμο πιάτο που μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι.
Υλικά
- 4 μεγάλα σαφρίδια (ή σκουμπριά ή κοκκάλια)
- 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 2 μεγάλες πατάτες
- 2 κολοκύθια
- 2 πιπεριές, πράσινες και κόκκινες
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Λίγο φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 8 κουτ. σουπας ε.π. ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 φιλέτάκια αντζούγιας, ψιλοκομμένα
- λίγη κάππαρη, ψιλοκομμένη (ξεπλυμένη με νερό)
- λίγο σκόρδο, ψιλοκομμένο
Για τη βινεγκρέτ
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε τα σαφρίδια, τα αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε τα ψάρια σε προθερμασμένο φούρο στους 210οC στον αέρα για 12΄με 18΄, ανάλογα με το μέγεθός τους.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε κύβους, τις πιπεριές σε μικρές φέτες. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά, με τη σειρά, πατάτες, πιπεριές, κολοκύθια. Θα χρειαστούν περίπου 7΄ μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γυαλίσουν.
Βήμα 3
Προσθέτουμε στο τηγάνι τον πελτέ ντομάτας (διαλυμένο με ελάχιστο νερό), τη ζάχαρη, λίγο αλάτι κια λίγο πιπέρι. Όταν τα υγρά εξατμιστούν, αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό (ή μαϊντανό ή δυόσμο)
Βήμα 4
Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ, βάζοντας όλα τα υλικά στο μούλτι.
Σερβίρουμε τα ψάρια με τη γαρνιτούρα λαχανικών και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.
Βήμα 5
Εναλλακτική πρόταση:
Κόβουμε τα λαχανικά σε κύβους, τα βάζουμε σε ένα ταψί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον πελτέ, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο και λίγο νερό. Τοποθετούμε από πάνω τα ψάρια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 35΄με 40΄.