Μια εύκολη συνταγή για αρωματικό ρύζι με μανιτάρια που συνοδεύει με τον πιο νόστιμο τρόπο το κυρίως γεύμα στο γιορτινό μας τραπέζι.
Υλικά
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 300 γρ. μανιτάρια (π.χ. πλευρώτους, πορτομπέλο ή κανθαρέλες), κομμένα σε φέτες
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο)
- 180 γρ. ρύζι μακρύκοκκο ή μπασμάτι
- 600 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 75 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά, για γαρνίρισμα)
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, για περίπου 2΄-3΄. Ρίχνουμε τα άγρια μανιτάρια και σοτάρουμε για 5΄-7΄, να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 2
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθεί από τα αρώματα του κρεμμυδιού και των μανιταριών. Σοτάρουμε για 1΄-2΄ μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε.
Βήμα 3
Αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15΄-20΄, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να απορροφήσει τον ζωμό.
Βήμα 4
Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, ρίχνουμε τα καβουρδισμένα φουντούκια και ανακατεύουμε ελαφρά. Μεταφέρουμε το ρύζι σε πιάτα και, αν θέλουμε, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό για έξτρα χρώμα και φρεσκάδα.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photograph