ryzi_fountoukia_anoigma
clock icon
35'

Ρύζι με μανιτάρια και φουντούκια

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. μανιτάρια (π.χ. πλευρώτους, πορτομπέλο ή κανθαρέλες), κομμένα σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο)
  • 180 γρ. ρύζι μακρύκοκκο ή μπασμάτι
  • 600 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 75 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά, για γαρνίρισμα)
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μια εύκολη συνταγή για αρωματικό ρύζι με μανιτάρια που συνοδεύει με τον πιο νόστιμο τρόπο το κυρίως γεύμα στο γιορτινό μας τραπέζι.

Σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, για περίπου 2΄-3΄. Ρίχνουμε τα άγρια μανιτάρια και σοτάρουμε για 5΄-7΄, να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθεί από τα αρώματα του κρεμμυδιού και των μανιταριών. Σοτάρουμε για 1΄-2΄ μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15΄-20΄, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να απορροφήσει τον ζωμό.

Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, ρίχνουμε τα καβουρδισμένα φουντούκια και ανακατεύουμε ελαφρά. Μεταφέρουμε το ρύζι σε πιάτα και, αν θέλουμε, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό για έξτρα χρώμα και φρεσκάδα.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photograph

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, για περίπου 2΄-3΄. Ρίχνουμε τα άγρια μανιτάρια και σοτάρουμε για 5΄-7΄, να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 2

Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθεί από τα αρώματα του κρεμμυδιού και των μανιταριών. Σοτάρουμε για 1΄-2΄ μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε.

Βήμα 3

Αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15΄-20΄, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να απορροφήσει τον ζωμό.

Βήμα 4

Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, ρίχνουμε τα καβουρδισμένα φουντούκια και ανακατεύουμε ελαφρά. Μεταφέρουμε το ρύζι σε πιάτα και, αν θέλουμε, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό για έξτρα χρώμα και φρεσκάδα.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photograph