ryzi_basmati_safran2
clock icon
40'

Ρύζι μπασμάτι με σαφράν, φουντούκια και ρόδι

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 ½ φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου
  • 12 κλωστές σαφράν
  • ½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο, σκόνη
  • 2 φλιτζ. ρύζι μπασμάτι
  • 1 ρόδι, τους σπόρους
  • 60 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ένα ρύζι με ιδιαίτερη εμφάνιση, που μπορεί να γίνει ωραίο συνοδευτικό σε ένα γιορτινό ή Κυριακάτικο τραπέζι. Χάρη στα πολύ θρεπτικά υλικά του όμως μπορεί να γίνει και ένα υγιεινό ελαφρύ γεύμα.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Όταν κάψουν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα, ζεσταίνουμε τον ζωμό, προσθέτοντας το σαφράν και το καρδάμωμο.

Έπειτα βάζουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, για 2΄. Ρίχνουμε τον ζωμό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μισοσκεπασμένο μέχρι να πιει τα υγρά του, για περίπου 16΄.

Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και ανακατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι να αφρατέψει. Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, τους σπόρους ροδιού και τα φουντούκια. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αφού πασπαλίσουμε με μαϊντανό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Όταν κάψουν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα, ζεσταίνουμε τον ζωμό, προσθέτοντας το σαφράν και το καρδάμωμο.

Βήμα 2

Έπειτα βάζουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, για 2΄. Ρίχνουμε τον ζωμό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μισοσκεπασμένο μέχρι να πιει τα υγρά του, για περίπου 16΄.

Βήμα 3

Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και ανακατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι να αφρατέψει. Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, τους σπόρους ροδιού και τα φουντούκια. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αφού πασπαλίσουμε με μαϊντανό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM