Η γαλοπούλα δεν είναι η αγαπημένη όλων και υπάρχει αρκετή γκρίνια γύρω από το στεγνό κι άνοστο κρέας της. Μύθος από κακές γλώσσες αφού όλα είναι θέμα γούστου και σωστού μαγειρέματος. Για του λόγου το αληθές σας προτείνουμε μια συνταγή για ένα τραπέζι μέχρι 6 ατόμα με ρολό γαλοπούλας, που θα διασκεδάσει τις κακές εντυπώσεις γύρω από το όνομά της.
Υλικά
- 1 κιλό φιλέτο από στήθος γαλοπούλας
- 3 μεγάλα κυδώνια
- 10-12 δαμάσκηνα ξερά
- 1 κιλό κοκκάρια (κρεμμυδάκια του στιφάδου)
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/3 φλιτζανιού βαλσαμικό ξίδι
- 1 πορτοκάλι, το χυμό
- 2-3 κουτ. σούπας καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Tips
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κυδώνια, με ξερά βερίκοκα, χουρμάδες και σύκα κομματιασμένα. Θα τα βράσετε πρώτα σε κρασί μέχρι να μαλακώσουν και κατόπιν θα γεμίσετε το ρολό σας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζητάτε από τον κρεοπώλη σας να ανοίξει το φιλέτο σε ένα πλατύ, σχεδόν παραλληλόγραμμο κομμάτι.Βήμα 2
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κοκκάρια. Προσθέτετε το δαφνόφυλλο και 2 ποτήρια νερό. Σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τα κυδώνια, κομμένα σε κύβους, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και τα σβήνετε με το ξίδι. Όταν εξατμιστεί, προσθέτετε το κρασί και τα δαμάσκηνα και σιγοβράζετε μέχρι να το απορροφήσουν.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πάνω στον πάγκο της κουζίνας πλαταίνετε το φιλέτο γαλοπούλας με τον πλάστη. Αλατοπιπερώνετε και απλώνετε στην επιφάνεια το 1/3 σχεδόν από το μίγμα των κρεμμυδιών και κυδωνιών. Τα υπόλοιπα τα αφήνετε να περιμένουν.Βήμα 4
Πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και τυλίγετε το φιλέτο σε ρολό. Το στερεώνετε με βαμβακερό σπάγκο, λαδώνετε την επιφάνεια και βάζετε το ρολό στις ειδικές σακούλες για ψήσιμο στον φούρνο. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, κλείνετε τη σακούλα και ψήνετε το ρολό στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.Βήμα 5
Όταν γίνει και ροδοκοκκινίσει το ρολό, το βγάζετε από την σακούλα, αφαιρείτε το σπάγκο και όταν μισοκρυώσει το κόβετε σε ροδέλες. Το σερβίρετε συνοδεύοντας με το υπόλοιπο μίγμα των κρεμμυδιών και ένα λευκό πιλάφιΦωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή