Ο μπακαλιάρος είναι από τα ψάρια που το ελληνικό τραπέζι αγαπά πολύ. Αντί για τηγανητό ή μπακαλιαρόπιτα, τον κάνουμε ρολάκια και τον συνδυάζουμε με καυτερή σάλτσα πιπεριάς.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 500γρ. μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
- 1 μεγάλη πατάτα βρασμένη
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
- λίγο δυόσμο
- αλάτι, πιπέρι
- 3 πιπεριές Φλωρίνης, σε μεγάλα κομμάτια
- 1-2 πιπερίτσες τσίλι (ανάλογα πόσο καυτερή τη θέλετε), χωρίς κοτσάνι και σποράκια
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 1 κουτ. σούπας τζίντζερ ξυσμένο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας καρύδια
- αλάτι
Για τη σάλτσα πιπεριάς
Διαδικασία
Βήμα 1
Σοτάρετε με το ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν. Λιώνετε την πατάτα με ένα πιρούνι και την προσθέτετε στο τηγάνι. Ανακατεύετε ελαφρά να γυαλίσει και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά να κρυώσει.Βήμα 2
Αφαιρείτε κόκαλα και πέτσα από τον μπακαλιάρο και τον μαδάτε με τα χέρια. Τον προσθέτετε στο τηγάνι μαζί με τον άνηθο, τον δυόσμο και ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης. Δοκιμάζετε τη γεύση και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.Βήμα 3
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC. Κόβετε τα φύλλα κατά μήκος στη μέση, τα τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο. Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα, με ένα πινέλο τα αλείφετε με λάδι και τοποθετείτε στο κάτω μέρος μία γεμάτη κουταλιά γέμισης. Φέρνετε τις δύο πλαϊνές πλευρές πάνω από τη γέμιση και τυλίγετε σε ρολά. Αφού τελειώσουν τα υλικά σας, αραδιάζετε τα ρολάκια σε ταψί και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.Βήμα 4
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σοτάρετε με το ελαιόλαδο τις πιπεριές μαζί με το τσίλι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσουν. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και σβήνετε με το ξίδι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγομαγειρευτούν οι πιπεριές. Όταν κρυώσουν τις πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ προσθέτοντας και τα καρύδια. Σερβίρετε τα ρολάκια μαζί με την πικάντικη σάλτσα της πιπεριάς.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή