Λαχταριστά ρολά μπακλαβά, γεμιστά με αμύγδαλα, που γίνονται το ιδανικό κέρασμα για τους καλεσμένους σας.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
- 1½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος λιωμένο
- 4 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα με τη φλούδα της
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 4 γεμάτες κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 3½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 3½ φλιτζάνια νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- χυμό από ½ λεμόνι
- 1 φλούδα λεμονιού
- ½ φλιτζάνι μέλι
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βάζετε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού σε κατσαρολάκι. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και, όταν κοχλάσει, βράζετε για 7 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και βράζετε για 3 λεπτά επιπλέον. Ανακατεύετε στο σιρόπι το μέλι και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπολ ανακατεύετε την αμυγδαλόψιχα με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά και την κανέλα.
Βήμα 3
Στρώνετε στον πάγκο σας το πρώτο φύλλο με τη μεγάλη πλευρά οριζόντια και τη μικρή κάθετα και, αφού το βουτυρώσετε, το πασπαλίζετε με ένα μέρος του ⅓ της γέμισης. Συνεχίζετε με δεύτερο βουτυρωμένο φύλλο και γέμιση μέχρι να χρησιμοποιήσετε πέντε φύλλα και να τελειώσετε με γέμιση. Τυλίγετε σφιχτά τα φύλλα σε ρολό και με τον ίδιο τρόπο φτιάχνετε και τα υπόλοιπα ρολά μέχρι να σας τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Βήμα 4
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα ρολά σε φέτες πάχους ενάμισι δαχτύλου και τις αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τις περιχύνετε με όσο λιωμένο βούτυρο έχει περισσέψει και τις ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βήμα 5
Βγάζετε τους μπακλαβάδες από το φούρνο και μετά από 1 λεπτό τους περιχύνετε με το σιρόπι. Μετά από 10 λεπτά γυρίζετε τις φέτες να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά. Όταν κρυώσουν εντελώς, τους μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή