clock icon
60'

Ριζότο με παντζάρια, μους κατσικίσιου τυριού και φουντούκια

Υλικά

  • 400γρ. ρύζι για ριζότο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο χοντροσπασμένο με τη φλοίδα
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 δάφνη
  • 3γρ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 80ml λευκό κρασί
  • 900ml ζωμό λαχανικών
  • 300γρ. παντζάρια βολβοί
  • 50ml λευκό βαλσαμικό ξίδι
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 80γρ. βούτυρο
  • 60γρ. παρμεζάνα
  • 100γρ. κατσικίσιο τυρί (χωρίς κρούστα)
  • 50ml κρέμα γάλακτος
  • 80γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα

Ο nomad chef Ανδρέας Λαγός υποδέχεται στην κουζίνα του Κωτσόβολου τον βραβευμένο chef Γιάννη Παρίκο και ετοιμάζουν ένα κατακόκκινο ριζότο με παντζάρια, μους κατσικίσιου τυριού και φουντούκια, με τη βοήθεια της Grundig.

Για τα παντζάρια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Τυλίγετε τα παντζάρια με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Κόβετε τα μισά παντζάρια σε κύβους 1x1 περίπου και τα υπόλοιπα τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και το ξίδι μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.
Για το ριζότο: Σοτάρετε καλά το κρεμμύδι με λίγο αλάτι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μελώσει.
Προσθέτετε τη δάφνη, το σκόρδο, τα κλωναράκια θυμαριού ολόκληρα και τελευταίο το ρύζι, το οποίο καβουρδίζετε μέχρι να γίνει διάφανο.
Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε σταδιακά τον ζωμό. Αφαιρείτε το θυμάρι και το σκόρδο. Προσθέτετε το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα κομμάτια από το παντζάρι, την κρέμα από τα παντζάρια και τελευταίο το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο. Αν χρειαστεί πασπαλίζετε με λίγο φρέσκο πιπέρι.
Για τη μους: Χτυπάτε το τυρί με την κρέμα γάλακτος στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα.
Σερβίρετε το ριζότο βάζοντας στη μέση μια κουταλιά της σούπας από τη μους.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα παντζάρια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Τυλίγετε τα παντζάρια με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Κόβετε τα μισά παντζάρια σε κύβους 1x1 περίπου και τα υπόλοιπα τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και το ξίδι μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.

Βήμα 3

Για το ριζότο: Σοτάρετε καλά το κρεμμύδι με λίγο αλάτι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μελώσει.

Βήμα 4

Προσθέτετε τη δάφνη, το σκόρδο, τα κλωναράκια θυμαριού ολόκληρα και τελευταίο το ρύζι, το οποίο καβουρδίζετε μέχρι να γίνει διάφανο.

Βήμα 5

Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε σταδιακά τον ζωμό. Αφαιρείτε το θυμάρι και το σκόρδο. Προσθέτετε το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα κομμάτια από το παντζάρι, την κρέμα από τα παντζάρια και τελευταίο το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο. Αν χρειαστεί πασπαλίζετε με λίγο φρέσκο πιπέρι.

Βήμα 6

Για τη μους: Χτυπάτε το τυρί με την κρέμα γάλακτος στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα.

Βήμα 7

Σερβίρετε το ριζότο βάζοντας στη μέση μια κουταλιά της σούπας από τη μους.