Η σισιλιάνικη σάλτσα salmoriglio, μυρωδάτη αλλά ελαφριά, μοιάζει αρκετά με το δικό μας λαδολέμονο. Ταιριάζει σε κάθε είδους ψητά, ενώ στο rib eye θα δώσει μια διακριτική φρεσκάδα και οξύτητα.
Υλικά
- 3 τμχ. rib eye
- μαύρο πιπέρι
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 40 ml χυμό λεμονιού
- 40 ml ζεστό νερό
- 1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, χωρίς το φύτρο
- 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκια ρίγανη
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- φρυγανισμένο ψωμί
Μερίδες: 6
Για τη σάλτσα salmoriglio
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σάλτσα: Πολτοποιούμε το σκόρδο με ½ κ.γ. αλάτι, και συνεχίζουμε με τη ρίγανη. Σουρώνουμε τον χυμό λεμονιού σε ένα μπολ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε να ενωθούν. Προσθέτουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι και ομογενοποιούμε καλά.
Βήμα 2
Κρατάμε 2-3 κουτ. σούπας σάλτσα σε ένα ξεχωριστό μπολάκι, για το άλειμμα. Ψήνουμε τα rib eye στο BBQ σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, και όσο ψήνονται τα αλείφουμε 1-2 φορές με τη σάλτσα salmoriglio που κρατήσαμε. Σερβίρουμε το κρέας σε πιατέλα, κόβουμε σε φέτες και περιχύνουμε με 3-4 κουτ. σούπας σάλτσα salmoriglio.
Βήμα 3
Καλύπτουμε ελαφρώς με λίγο αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουραστεί το κρέας για 5΄. Σερβίρουμε με καψαλισμένο ψωμί και την υπόλοιπη σάλτσα.
Συνταγή - φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη