Revithokeftedes_Xenakis
clock icon
60'

Vegan: Ρεβιθοκεφτέδες με δροσερή σάλτσα πιπεριάς

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 500 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 200 γρ. βρασμένη πατάτα
  • 1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ματσάκι μάραθο
  • 15 φύλλα δυόσμου
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 αυγό
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 ml ηλιέλαιο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα πιπεριάς

  • 300 γρ. πιπεριά ψημένη έτοιμη σε βάζο
  • 100 γρ. λιαστές ντομάτες
  • 70 γρ. αμύγδαλα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 30 ml πετιμέζι
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι

Οι ρεβιθοκεφτέδες είναι ένα υπέροχο πιάτο που μπορούμε να ετοιμάσουμε εύκολα. Ο συνδυασμός τους με την σάλτσα πιπεριάς, τους κάνει ακόμα πιο νόστιμους.

Σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο ενός μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Δεν μας πειράζει να έχει μικρά κομματάκια μέσα. Τη διατηρούμε στο ψυγείο και τη σερβίρουμε δροσερή με τους κεφτέδες.

Ρεβιθοκεφτέδες: Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα ρεβίθια. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ να σπάσουν, όχι να γίνουν πολτός, αλλά μικρά κομμάτια. Σπάμε τη βραστή πατάτα με ένα πιρούνι καλά και τη βάζουμε μαζί με τα ρεβίθια. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το ηλιέλαιο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει. Έπειτα πλάθουμε το μείγμα σε μικρούς κεφτέδες. Τους περνάμε από αλεύρι, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Μόλις ροδίσουν, τους βάζουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε πλάι στη δροσερή σάλτσα πιπεριάς.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο ενός μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Δεν μας πειράζει να έχει μικρά κομματάκια μέσα. Τη διατηρούμε στο ψυγείο και τη σερβίρουμε δροσερή με τους κεφτέδες.

Βήμα 2

Ρεβιθοκεφτέδες: Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα ρεβίθια. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ να σπάσουν, όχι να γίνουν πολτός, αλλά μικρά κομμάτια. Σπάμε τη βραστή πατάτα με ένα πιρούνι καλά και τη βάζουμε μαζί με τα ρεβίθια. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το ηλιέλαιο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει. Έπειτα πλάθουμε το μείγμα σε μικρούς κεφτέδες. Τους περνάμε από αλεύρι, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Μόλις ροδίσουν, τους βάζουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε πλάι στη δροσερή σάλτσα πιπεριάς.