Ένας νόστιμος χορτοφαγικός μουσακάς, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κλασική συνταγή με κιμά.
Υλικά
- 300γρ. ρεβίθια μουσκεμένα σε νερό αποβραδίς
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 300γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
- ⅓ φλιτζανιού κρασί λευκό
- 1 κουτ. σούπας κύμινο
- 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο τριμμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 2 μελιτζάνες μεγάλες (φλάσκες) πλυμένες, κομμένες κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες (όπως στο μουσακά)
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
- λίγη τριμμένη φρυγανιά για το ταψί
- 300γρ. κατίκι Δομοκού
- ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αβγά χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι
Για τις μελιτζάνες
Για την κρέμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Στραγγίζετε και βράζετε τα ρεβίθια σε ένα λίτρο νερό χωρίς αλάτι, για 40 λεπτά περίπου. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.Βήμα 2
Στο μεταξύ σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαραθούν, τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου. Προσθέτετε τα ρεβίθια και αφήνετε να σιγοβράσουν για 6-8 λεπτά περίπου ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης.Βήμα 3
Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες: ανακατεύετε το λάδι με τη ρίγανη, την πάπρικα, το αλάτι και πιπέρι και αλείφετε με αυτό τις μελιτζάνες από τις δύο πλευρές. Τις στρώνετε σε ταψί σε μια στρώση και τις ψήνετε στο γκριλ του φούρνου στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσουν. Τις γυρίζετε και τις ψήνετε και από την άλλη μεριά με τον ίδιο τρόπο.Βήμα 4
Απλώνετε τις μισές μελιτζάνες σε λαδωμένο ταψί πασπαλισμένο με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Στρώνετε από πάνω όλα τα ρεβίθια ομοιόμορφα και καλύπτετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.Βήμα 5
Χτυπάτε το κατίκι με το γιαούρτι, τα αβγά, αλάτι και πιπέρι και απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω από τις μελιτζάνες. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη πάπρικα.Βήμα 6
Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Αφήνετε να κρυώσει για 10-15 λεπτά περίπου πριν το κόψετε.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη