red-velvet-anoigma
clock icon
13:30'

Red velvet cheesecake από τη Madame Gâteaux

Υλικά

    Για τη βάση

  • 250 γρ. μπισκότα με κακάο
  • 100 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
  • Για τη γέμιση

  • 600 γρ. τυρί κρέμα πλήρες
  • 120 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 15 γρ. κορν φλάουρ
  • ½ λοβό βανίλιας, τα σποράκια ή λίγο εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 30 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε αυτό το λαχταριστό Red velvet cheesecake από τη Madame Gâteaux. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Βάση: Στον πολυκόφτη χτυπάμε τα μπισκότα ώσπου να γίνουν σκόνη. Ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε το τσέρκι με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί. Απλώνουμε το μπισκότο μέσα στο τσέρκι και ισιώνουμε την επιφάνειά του πιέζοντάς το με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού. Βάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το τυρί και το γιαούρτι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τη βανίλια. Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και μόλις κρυώσει λιγάκι, την προσθέτουμε στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί. Βγάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα και τις κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολάκι. Προσθέτουμε το χρώμα στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να γίνει ομοιόμορφο. Μεταφέρουμε το κόκκινο μείγμα μέσα στο τσέρκι. Με μια οδοντογλυφίδα παίρνουμε λίγο από το λευκό μείγμα και κατά τόπους σχηματίζουμε «νερά» στην επιφάνεια του τσίζκεϊκ.

Ψήνουμε το τσίζκεϊκ στους 140oC, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για περίπου 50΄. Το τσίζκεϊκ θα πρέπει να έχει πήξει περιμετρικά, αλλά στο κέντρο του να παραμένει χαλαρό όταν το κουνάμε. Είναι πολύ σημαντικό το τσίζκεϊκ να μη βγει αμέσως από τον φούρνο για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του, γιατί θα ξεφουσκώσει, θα μαζέψει και θα ραγίσει. Επομένως, πρώτα σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το τσίζκεϊκ μέσα για 10΄. Έπειτα, ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε μέσα για άλλα 20΄. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες ώστε να σφίξει. Για να ξεφορμάρουμε, γυρίζουμε το τσίζκεϊκ στο πλάι και ξεφλουδίζουμε το αλουμινόχαρτο. Έπειτα, το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και περνάμε ένα λεπτό μαχαιράκι περιμετρικά μέσα από το τσέρκι. Με προσοχή, σηκώνουμε το τσέρκι και το αφαιρούμε. Για να το σερβίρουμε, το βγάζουμε λίγη ώρα πριν από το ψυγείο, για να μαλακώσει.

Styling: Τζαννής Σιφναίος — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάση: Στον πολυκόφτη χτυπάμε τα μπισκότα ώσπου να γίνουν σκόνη. Ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε το τσέρκι με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί. Απλώνουμε το μπισκότο μέσα στο τσέρκι και ισιώνουμε την επιφάνειά του πιέζοντάς το με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού. Βάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Βήμα 2

Γέμιση: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το τυρί και το γιαούρτι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τη βανίλια. Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.

Βήμα 3

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και μόλις κρυώσει λιγάκι, την προσθέτουμε στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί. Βγάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα και τις κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολάκι. Προσθέτουμε το χρώμα στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να γίνει ομοιόμορφο. Μεταφέρουμε το κόκκινο μείγμα μέσα στο τσέρκι. Με μια οδοντογλυφίδα παίρνουμε λίγο από το λευκό μείγμα και κατά τόπους σχηματίζουμε «νερά» στην επιφάνεια του τσίζκεϊκ.

Βήμα 4

Ψήνουμε το τσίζκεϊκ στους 140oC, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για περίπου 50΄. Το τσίζκεϊκ θα πρέπει να έχει πήξει περιμετρικά, αλλά στο κέντρο του να παραμένει χαλαρό όταν το κουνάμε. Είναι πολύ σημαντικό το τσίζκεϊκ να μη βγει αμέσως από τον φούρνο για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του, γιατί θα ξεφουσκώσει, θα μαζέψει και θα ραγίσει. Επομένως, πρώτα σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το τσίζκεϊκ μέσα για 10΄. Έπειτα, ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε μέσα για άλλα 20΄. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Βήμα 5

Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες ώστε να σφίξει. Για να ξεφορμάρουμε, γυρίζουμε το τσίζκεϊκ στο πλάι και ξεφλουδίζουμε το αλουμινόχαρτο. Έπειτα, το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και περνάμε ένα λεπτό μαχαιράκι περιμετρικά μέσα από το τσέρκι. Με προσοχή, σηκώνουμε το τσέρκι και το αφαιρούμε. Για να το σερβίρουμε, το βγάζουμε λίγη ώρα πριν από το ψυγείο, για να μαλακώσει.

Styling: Τζαννής Σιφναίος — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography