Ένα από τα πιο δημοφιλή σιροπιαστά γλυκά της ελληνικής παράδοσης, αρωματισμένο διακριτικά με πορτοκάλι.
Υλικά
- 130γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
- 130γρ. αλεύρι μαλακό
- 100ml γάλα
- 70ml κρέμα γάλακτος 35%
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 7 αβγά
- 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 700γρ. ζάχαρη
- 400ml νερό
- ½ λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
Για το ραβανί
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνετε το σιρόπι να πάρει βράση σε μεσαία θερμοκρασία. Μετά από 8 λεπτά, αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Βήμα 2
Φτιάχνετε το ραβανί: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύετε σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Βήμα 3
Στη συνέχεια, χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτετε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και αφού ενσωματωθεί σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Στη συνέχεια ενσωματώνετε το μίγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με μια μαρίζ.
Βήμα 4
Απλώνετε το τελικό μείγμα σε ελαφρώς βουτυρωμένο σκεύος, διαμέτρου 28cm και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά έως ότου πάρει ξανθό χρώμα. Μόλις βγάλετε το ραβανί από το φούρνο, το σιροπιάζετε κατευθείαν με το κρύο σιρόπι. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το σερβίρετε σκέτο ή με μια μπάλα παγωτού.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή