Cauliflower ragu
clock icon
60'

Ραγού κουνουπιδιού με ζυμαρικά

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1 μικρό κουνουπίδι (περίπου 500 γρ.)
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 στικ σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ κονσέρβα γαύρο (περίπου 15 γρ.), στραγγισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού  μαραθόσπορους
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 100 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 200 γρ. ριγκατόνι
  • 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, συν επιπλέον για γαρνίρισμα
  • 1 μικρή χούφτα μαϊντανό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Ένα διαφορετικό ραγού, με πρωταγωνιστή το κουνουπίδι, που σερβίρεται με ζυμαρικά και είναι ό,τι πρέπει για ένα θρεπτικό καθημερινό γεύμα.

Ψιλοκόβουμε τα μπουκετάκια και το κοτσάνι του κουνουπιδιού σε κύβους και χτυπάμε καλά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να διαλυθούν τελείως. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνουμε αυτό σε δύο δόσεις. Βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο, το σκόρδο και αλατίζουμε, για 20΄-25΄ ή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε τον γαύρο και τους μαραθόσπορους και μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ ή μέχρι ο γαύρος να λιώσει. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον χυμό ντομάτας. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε για 3΄-4΄, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να σκουρύνει το μείγμα και να αρχίσει να διαχωρίζεται από το λάδι του. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και μαγειρεύουμε για 6΄-8΄ ή μέχρι να ψηθεί το κουνουπίδι.

Στο μεταξύ, μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά al dente. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 400ml από το νερό όπου έβρασαν. Προσθέτουμε το μισό νερό που κρατήσαμε, τα ζυμαρικά και την παρμεζάνα στο κουνουπίδι. Ανακατεύουμε, μαγειρεύοντας για 1΄
ακόμη, προσθέτοντας επιπλέον νερό αν είναι πολύ στεγνό. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με επιπλέον παρμεζάνα και με τον μαϊντανό.

Φωτογραφίες:  Karren Thomas

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Ψιλοκόβουμε τα μπουκετάκια και το κοτσάνι του κουνουπιδιού σε κύβους και χτυπάμε καλά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να διαλυθούν τελείως. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνουμε αυτό σε δύο δόσεις. Βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο, το σκόρδο και αλατίζουμε, για 20΄-25΄ ή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρώς.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τον γαύρο και τους μαραθόσπορους και μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ ή μέχρι ο γαύρος να λιώσει. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον χυμό ντομάτας. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε για 3΄-4΄, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να σκουρύνει το μείγμα και να αρχίσει να διαχωρίζεται από το λάδι του. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και μαγειρεύουμε για 6΄-8΄ ή μέχρι να ψηθεί το κουνουπίδι.

Βήμα 4

Στο μεταξύ, μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά al dente. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 400ml από το νερό όπου έβρασαν. Προσθέτουμε το μισό νερό που κρατήσαμε, τα ζυμαρικά και την παρμεζάνα στο κουνουπίδι. Ανακατεύουμε, μαγειρεύοντας για 1΄
ακόμη, προσθέτοντας επιπλέον νερό αν είναι πολύ στεγνό. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με επιπλέον παρμεζάνα και με τον μαϊντανό.

Φωτογραφίες:  Karren Thomas