mikri-ΨΩΜΙ-ΧΩΡΙΣ-ΖΥΜΩΜΑ
clock icon
1:20'

Ψωμί χωρίς ζύμωμα και σπιτική πραλίνα φουντουκιού χωρίς τύψεις

Υλικά

    Για το ψωμί

  • 390γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή για ζυμωτό ψωμί
  • 4γρ. μαγιά ξηρή
  • 7γρ. αλάτι
  • 360γρ. νερό χλιαρό
  • πίτουρο βρώμης
  • Για την πραλίνα φουντουκιού

  • 260γρ. φουντούκια καβουρδισμένα
  • 10γρ. κακάο σε σκόνη
  • 50γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
  • 50γρ. μέλι
  • 60-75 γρ. νερό ή γάλα από ξηρό καρπό (αμυγδάλου, φουντουκιού, κτλ)

Ζυμώνουμε ψωμί και το απολαμβάνουμε ζεστό με σπιτική πραλίνα φουντουκιού με τον MasterChef Λάμπρο Βακιάρο.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτετε το χλιαρό νερό και ανακατεύετε τόσο ώστε η ζύμη να είναι ακόμα κολλώδης, χωρίς να ζυμώσετε καθόλου. Αυτή η διαδικασία δεν θα πρέπει να σας πάρει πάνω από μισό λεπτό. Καλύπτετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει για 12-18 ώρες, σε ζεστό περιβάλλον.
Το ζυμάρι είναι έτοιμο όταν στην επιφάνεια του αρχίσουν και βγαίνουν μικρές φουσκαλίτσες. Αλευρώνετε τότε μια καθαρή επιφάνεια και μεταφέρετε τη ζύμη από το μπολ. Αλευρώνετε ελαφρώς και την επιφάνεια της ζύμης και διπλώνετε οριζόντια και κάθετα.
Απλώνετε μια καθαρή πετσέτα πάνω στην επιφάνεια, την αλευρώνετε καλά και προσθέτετε μπόλικο πίτουρο βρώμης, ειδικά προς το κέντρο. Μεταφέρετε τη ζύμη με το κλείσιμο να βλέπει προς τα κάτω. Προσθέτετε λίγο έξτρα αλεύρι και στη συνέχεια, αν η πετσέτα σας δεν είναι πολύ μεγάλη, χρησιμοποιείτε μια δεύτερη για να καλύψετε το ψωμί. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230οC, στον αέρα. Για το ψωμί θα χρειαστείτε μία μαντεμένια ή κεραμική κατσαρόλα ή ένα πυρέξ κατά προτίμηση στρογγυλό. Βάζετε το σκεύος άδειο στο φούρνο, μέχρι να κάψει καλά για περίπου 15 λεπτά. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, με δύο γάντια ή χοντρές πετσέτες φούρνου αφαιρείτε το σκεύος από το φούρνο και στη συνέχεια, χωρίς να επεξεργαστείτε τη ζύμη πολύ με τα χέρια σας, τη μεταφέρετε στο καυτό σκεύος. Κλείνετε το καπάκι του και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το καπάκι και ψήνετε για άλλα 20-25 λεπτά. Βγάζετε το ψωμί από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και το απολαμβάνετε.
Για την πραλίνα φουντουκιού χωρίς τύψεις: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC βαθμούς, στον αέρα. Ψήνετε τα φουντούκια για 5-8 λεπτά ή έως ότου καβουρδιστούν ομοιόμορφα.
Σε δυνατό μπλέντερ προσθέτετε τα καβουρδισμένα φουντούκια και πολτοποιείτε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, τα αφήνετε για 3 λεπτά και ξαναχτυπάτε για 1-2 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε το κακάο, το μέλι, τη λιωμένη κουβερτούρα και ομογενοποιείτε καλά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτετε το χλιαρό νερό και ανακατεύετε τόσο ώστε η ζύμη να είναι ακόμα κολλώδης, χωρίς να ζυμώσετε καθόλου. Αυτή η διαδικασία δεν θα πρέπει να σας πάρει πάνω από μισό λεπτό. Καλύπτετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει για 12-18 ώρες, σε ζεστό περιβάλλον.

Βήμα 2

Το ζυμάρι είναι έτοιμο όταν στην επιφάνεια του αρχίσουν και βγαίνουν μικρές φουσκαλίτσες. Αλευρώνετε τότε μια καθαρή επιφάνεια και μεταφέρετε τη ζύμη από το μπολ. Αλευρώνετε ελαφρώς και την επιφάνεια της ζύμης και διπλώνετε οριζόντια και κάθετα.

Βήμα 3

Απλώνετε μια καθαρή πετσέτα πάνω στην επιφάνεια, την αλευρώνετε καλά και προσθέτετε μπόλικο πίτουρο βρώμης, ειδικά προς το κέντρο. Μεταφέρετε τη ζύμη με το κλείσιμο να βλέπει προς τα κάτω. Προσθέτετε λίγο έξτρα αλεύρι και στη συνέχεια, αν η πετσέτα σας δεν είναι πολύ μεγάλη, χρησιμοποιείτε μια δεύτερη για να καλύψετε το ψωμί. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230οC, στον αέρα. Για το ψωμί θα χρειαστείτε μία μαντεμένια ή κεραμική κατσαρόλα ή ένα πυρέξ κατά προτίμηση στρογγυλό. Βάζετε το σκεύος άδειο στο φούρνο, μέχρι να κάψει καλά για περίπου 15 λεπτά. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, με δύο γάντια ή χοντρές πετσέτες φούρνου αφαιρείτε το σκεύος από το φούρνο και στη συνέχεια, χωρίς να επεξεργαστείτε τη ζύμη πολύ με τα χέρια σας, τη μεταφέρετε στο καυτό σκεύος. Κλείνετε το καπάκι του και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το καπάκι και ψήνετε για άλλα 20-25 λεπτά. Βγάζετε το ψωμί από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και το απολαμβάνετε.

Βήμα 5

Για την πραλίνα φουντουκιού χωρίς τύψεις: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC βαθμούς, στον αέρα. Ψήνετε τα φουντούκια για 5-8 λεπτά ή έως ότου καβουρδιστούν ομοιόμορφα.

Βήμα 6

Σε δυνατό μπλέντερ προσθέτετε τα καβουρδισμένα φουντούκια και πολτοποιείτε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, τα αφήνετε για 3 λεπτά και ξαναχτυπάτε για 1-2 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε το κακάο, το μέλι, τη λιωμένη κουβερτούρα και ομογενοποιείτε καλά.