Αυτός ο τύπος ψωμιού δεν έχει σκληρή κόρα και εσωτερικά είναι πάρα πολύ αφράτο.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια κ.λπ.)
- 1 αβγό
- 100γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), μαλακωμένο καλά για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου
- 100γρ. ζάχαρη
- 20γρ. αλάτι
- 40γρ. μαγιά νωπή
- 250ml νερό
- 250ml γάλα
- ½ φλιτζάνι σουσάμι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζετε το αλεύρι. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και βάζετε εκεί όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι. Αρχίζετε να ανακατεύετε με τα χέρια σας μέχρι αρχικά να ενωθούν απλώς τα υλικά και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη.Βήμα 2
Τη ζυμώνετε με τις γροθιές σας για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει λεία, μαλακή και ελαστική. Εναλλακτικά, βάζετε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ πάγκου και τα ζυμώνετε καλά με το γάντζο.Βήμα 3
Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια (βάρους περίπου 300γρ. το καθένα). Τα πλάθετε οβάλ, σαν μικρές φραντζολίτσες ή στρογγυλά καρβελάκια και τα χαράζετε στην επιφάνεια με μερικές λοξές χαρακιές. Στρώνετε με λαδόκολλα ένα μεγάλο και ρηχό ταψί και βάζετε εκεί τα ψωμάκια. Πασπαλίζετε καλά με το σουσάμι και τα αφήνετε κατά μέρος για 15 λεπτά (μακριά από ρεύματα αέρα).Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190oC. Ψήνετε τα ψωμάκια για 25-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν απαλά.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα