Γευστικά ψωμάκια υγιεινά, διαφορετικά, ιδανικά για κολατσιό.
Υλικά
- 250ml φρέσκο γαλα πλήρες ΓΑΛΠΟ
- 80γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
- 20γρ. μαγιά
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 αβγό μεγάλο
- 150γρ. άγριο ρύζι βρασμένο
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
- 80γρ. σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
- 80γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- ξύσμα από ½ πορτοκάλι
Tips
- Τα υγρά που θα προσθέσετε τη μαγιά, πρέπει να είναι χλιαρά για να μην καεί η μαγιά και να μπορεί να ενεργοποιηθεί και να δώσει το φούσκωμα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό, προσθέτετε το βούτυρο, τη μαγιά και το μέλι ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ενωθούν μεταξύ τους.
Βήμα 2
Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια προσθέτετε το αλάτι, το αβγό, το ρύζι, το ξύσμα και ανακατεύετε. Τέλος, προσθέτετε το αλεύρι και ζυμώνετε, μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα, αλλά να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι.
Βήμα 3
Προσθέτετε τα σύκα, τα καρύδια και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν με τη ζύμη.
Βήμα 4
Χωρίζετε τη ζύμη σε δώδεκα ίσα κομμάτια και τα πλάθετε σε μπαλάκια. Τοποθετείτε τα μπαλάκια σε ένα λαδωμένο ταψί με διαστάσεις 23x35εκ. Σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνετε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν.
Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνετε τα ψωμάκια στο φούρνο για 10-12 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.