Αν ψάχνετε μια διαφορετική και συναρπαστική γεύση δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτήν τη συνταγή. Οι Πορτογάλοι είναι οι μαέστροι του μπακαλιάρου και με αυτό το πιάτο το αποδεικνύουν.
Ψητός μπακαλιάρος με κρούστα ψωμιού και κρεμμύδια (Bacalhau com Broa)
Υλικά
- Mερίδες: 6
- 6-8 κομμάτια παστό μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο
- 800 γρ. πατάτες baby με τη φλούδα, βρασμένες
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
- πράσινες ή μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1.000 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
- 1 λουκάνικο, σε φέτες
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 250 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
- 5 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 60-80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα κρεμμύδια:
Για την κρούστα:
Διαδικασία
Βήμα 1
Κρεμμύδια: Σε ένα ευρύχωρο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λουκάνικο, αλάτι και πιπέρι και τα καραμελώνουμε για 20΄ σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος στενό, όχι ευρύχωρο. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τον παστό μπακαλιάρο για 4΄-5΄ από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα και τοποθετούμε τα φιλέτα επάνω στα κρεμμύδια το ταψί.
Βήμα 2
Κρούστα: Στο μπλέντερ αλέθουμε την ψίχα μαζί με τον μαϊντανό, πιπέρι και αλάτι μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στα ψίχουλα και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε τα φιλέτα και τα κρεμμύδια να καλυφθούν με το ψωμί, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή καπάκι που δεν θα ακουμπάει στην κρούστα.
Βήμα 3
Σε άλλο σκεύος τοποθετούμε τις πατάτες, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε τον μπακαλιάρο και τις πατάτες στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40΄, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα η κρούστα και να φρυγανίσει. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με κρεμμύδια, πατάτες και πράσινες ή μαύρες ελιές.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη