Αρνάκι με τραγανή αλλά και πολύ αρωματική πετσούλα από σκόρδο και δυόσμο. Ιδού μια ωραία πρόταση για ένα επίσημο τραπέζωμα!
Υλικά
- 1 μπούτι αρνίσιο, μεγάλο, γύρω στο 1½-2 κιλά
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλιτζάνι δυόσμο
- 10 κλαδάκια δεντρολίβανο
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, το χυμό
- 2 νεροπότηρα κρασί λευκό
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τις τέσσερις σκελίδες σκόρδο, μαζί με το δυόσμο, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Χτυπάτε λίγο ακόμη να γίνουν όλα ένα ομοιογενές μίγμα. Το αδειάζετε σε ένα μπολ.Βήμα 2
Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας. Το αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε έτσι για 1 ώρα.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Διαλέγετε ένα μέτριο ταψί -να χωράει με άνεση το κρέας- και απλώνετε στον πάτο τα κλαδάκια του δεντρολίβανου. Ακουμπάτε από πάνω το κρέας και το περιχύνετε με το μίγμα σκόρδου και δυόσμου που ετοιμάσατε. Αδειάζετε μέσα στο ταψί δύο νεροπότηρα λευκό κρασί. Το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί.Βήμα 4
Στη μισή ώρα το τραβάτε έξω από το φούρνο και το αλείφετε ξανά με το μίγμα του σκόρδου. Συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 1 ώρα, αλείφοντάς το πάλι με το μίγμα μέχρι να τελειώσει. Σερβίρετε ζεστό το αρνί σε πιατέλα, περιχυμένο με τη σάλτσα που μαζεύτηκε στο ταψί.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey