Μια καλομαγειρεμένη ψαρόσουπα είναι το φαγητό που αναζητάμε όλοι στο τραπέζι, ακόμη και όσοι δεν αγαπούν ιδιαίτερα το ψάρι. Σε αυτή την εκδοχή εμπλουτίζεται με λαχανικά και σερβίρεται σχεδόν βελουτέ, δοκιμάστε τον τρόπο αυτό οπωσδήποτε, θα σας ενθουσιάσει!
Υλικά
- 1 ψάρι κατάλληλο για σούπα
- 5-6 βραστόψαρα, προαιρετικά
- 1 δαφνόφυλλο
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση
- 1 σελινόριζα, κομμένη σε κυδωνάτα κομμάτια
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 πράσο, χοντροκομμένο
- 4 κλωναράκια σέλινο, χοντροκομμένα
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- αλάτι
- 1 λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
Επιπλέον θα χρειαστούμε
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε τα λέπια από τα ψάρια με απολεπιστή και αφαιρούμε τα κόκκαλα με λαβίδα. Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε τα ψάρια, το δαφνόφυλλο και τόσο νερό, ώστε να τα σκεπάζει. Βράζουμε το μεγάλο ψάρι για 20΄ από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, χωρίς να ανακατέψουμε. Αφαιρούμε το ψάρι και το κρατάμε στην άκρη.
Βήμα 2
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα βραστόψαρα, τα οποία βράζουμε για 10΄, αμέσως περνάμε τον ζωμό της κατσαρόλας από τρυπητό ώστε να τον καθαρίσουμε από τα κόκαλα και τον κρατάμε ζεστό.
Βήμα 3
Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 5΄, προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και τον ζωμό.
Βήμα 4
Βράζουμε τη σούπα για 30΄, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
Βήμα 5
Βγάζουμε από τη σούπα τη μεγαλύτερη ποσότητα από τα λαχανικά και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Επαναφέρουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά στη σούπα, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Βήμα 6
Αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση και τη σερβίρουμε με το ψάρι φιλεταρισμένο, θυμάρι και λεμόνι.