Φέρνουμε στο αστικό τραπέζι μας τη νοστιμιά -μαζί και τη θαλπωρή- κλασικών φαγητών με καταγωγή από τον Τύρναβο, όπως αυτό εδώ το λαχταριστό κεμπάπ.
Υλικά
- 2 κιλά σπάλα από προβατίνα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
- 3-4 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες
- 1 ποτ. του νερού έ.π. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι
- 1 καλή πρέζα άγρια ρίγανη
- 1 καλή πρέζα θρούμπι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- ανθό αλατιού, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Tips
- Αν δεν έχετε γάστρα, ψήνετε σε κανονικό ταψί σκεπάζοντας από πάνω πολύ καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
- Το πρόβειο κεμπάπ μπορεί να γίνει και στη σούβλα, στην οποία θα περάσετε τα κομμάτια του μαριναρισμένου κρέατος.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε την προβατίνα σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τις ντομάτες στο μπολ με το κρέας. Προσθέτουμε το λάδι, όλα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Βήμα 2
Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC/αέρα. Αδειάζουμε τα υλικά του μπολ σε μια γάστρα μαζί με ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες.
Βήμα 3
Σερβίρετε με πατάτες φούρνου ή τηγανητές ή λευκό ρύζι.
Styling: Κ. Λυκουρέση – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφία: studiom.com