Ο Γκίκας Ξενάκης τυλίγει προβατίνα μέσα σε μπόλια, τη γεμίζει με αρωματικό ρύζι και τη σερβίρει με δροσερή, πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού με λάιμ και harissa. Ένα πιάτο που συνδυάζει την ένταση του κρέατος με τη φρεσκάδα των μυρωδικών και την απαλή οξύτητα του γιαουρτιού – comfort food με γκουρμέ διάθεση.
Υλικά
- 600 γρ. προβατίνα χοντροκομμένη στο χέρι (σαν χοντρός κιμάς)
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 αυγό
- 100 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 400 γρ. χοιρινή μπόλια
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- 250 γρ. γιαούρτι κατσικίσιο, στραγγιστό
- 1 λάιμ, χυμό και ξύσμα
- 1 κουτ. γλυκού καυτερή πάστα harissa
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε σε ένα μπολ το κρέας (ζητάτε από τον χασάπη να σας το κόψει) μαζί με το κύμινο, τον δυόσμο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ζυμώνουμε. Αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Έπειτα προσθέτουμε στο μείγμα του κρέατος το ρύζι και το αυγό, αλάτι και πιπέρι, και ζυμώνουμε ξανά ελαφρά.
Βήμα 2
Ανοίγουμε και κόβουμε την μπόλια σε μεγάλα κομμάτια. Προσθέτουμε στο κέντρο του κάθε κομματιού περίπου 80-100 γρ. από το μείγμα μας και τα τυλίγουμε. Τα στρώνουμε σε ένα ταψί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.
Βήμα 3
Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ροδίσει η μπόλια. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο.
Βήμα 4
Σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι, τη harissa, τον χυμό και το ξύσμα από το λάιμ. Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα γιαουρτιού στο πλάι.