Μια ξεσκέπαστη παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα με αρνί, που μπορεί να κρύβει μέσα και ένα φλουρί… Δείτε πώς να ετοιμάσετε τις προτάσεις μας, χρησιμοποιώντας τα σκεύη τoυ Cook-Shop.
Υλικά
- 6 φύλλα χοντρά για πίτες (σπιτικά ή του εμπορίου)
- 1½ κιλό αρνίσιο κρέας χωρίς κόκαλο (από μπούτι ή ώμο), σε μικρά κομμάτια
- 2 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 1 λίτρο νερό
- 400γρ. φέτα τριμμένη
- 6 αβγά
- ⅓ φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
- ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε κατσαρόλα ζεσταίνεται τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Όταν πάρει χρώμα προσθέτετε και τα κρεμμύδια. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και προσθέτετε το νερό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 35-45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας αλλά να μη λιώσει.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Στρώνετε τρία φύλλα στον πάγκο και τοποθετείτε στο κέντρο τους το ταψί. Κόβετε τα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού αφήνοντας περιθώριο για να διπλωθούν τα φύλλα στις άκρες συν τρεις πόντους για να εξέχουν.
Βήμα 3
Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε τα τρία φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν από τις άκρες αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το βούτυρο.
Βήμα 4
Στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα σε μεγάλο ταψί του φούρνου και ψήνετε το καθένα ξεχωριστά στο φούρνο για 2-3 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν και να σπάνε. Επίσης, ψήνετε και τα περισσεύματα από τα φύλλα που κόψατε. Όταν κρυώσουν λίγο τα θρυμματίζετε και τα σκορπάτε από πάνω από τα στρωμένα φύλλα στο ταψί.
Βήμα 5
Στραγγίζετε το κρέας και φυλάτε το ζωμό. Σκορπάτε το κρέας ομοιόμορφα πάνω από τα θρυμματισμένα φύλλα και το περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και βούτυρο. Περιχύνετε από πάνω αρκετό από το ζωμό του κρέατος ώστε να καλύψει το κρέας και τα φύλλα. Σκορπάτε από πάνω το τυρί. Διπλώνετε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί έτσι ώστε να σχηματίσουν στεφάνι γύρω από τις άκρες.
Βήμα 6
Χτυπάτε καλά τα αβγά και περιχύνετε την πίτα με αυτά. Κουνάτε λίγο το ταψί για να στρώσουν ομοιόμορφα τα υγρά. Ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή