Στην αγιορείτικη κουζίνα τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αναδεικνύουν εξαιρετικά κάθε λαδερό φαγητό, όπως και σε αυτό πρασόρυζο, που είναι ένα από τα καλύτερα που δοκιμάσαμε ποτέ.
Υλικά
- 70 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 καρότα, σε κύβους
- 700 γρ. πράσα, σε ροδέλες
- 2 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 220 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
- 1½ κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 700-800 ml ζωμό λαχανικών φρέσκο ή ψυγείου
- 6-8 δαμάσκηνα α αποξηραμένα
- αλάτι
Tips
- Φτιάχνετε το πρασόρυζο χωρίς ντομάτα αν το θέλετε πιο ελαφρύ, μόνο με κόκκινο πιπέρι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα καρότα για 2΄ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Βήμα 2
Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τα πράσα και σοτάρετε για 3΄-4΄. Προσθέτετε το σέλερι, το σκόρδο, το ρύζι, τον πελτέ, το πιπέρι, αλάτι και τον ζωμό. Βράζετε το πρασόρυζο για 25΄, προσθέτοντας λίγο επιπλέον ζωμό αν χρειαστεί.
Βήμα 3
Περίπου 10΄ πριν αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά ανακατεύετε μέσα τα δαμάσκηνα κομμένα στη μέση. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook