prasopita_anoigma
clock icon
2:0'

Πρασόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ελιές και πορτοκάλι

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • Για τη ζύμη χρησιμοποιούμε χωριάτικο φύλλο ή φτιάχνουμε το παρακάτω

  • 400 γρ. αλεύρι κίτρινο σταρένιο
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. βούτυρο
  • 250 ml νερό
  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι (προαιρετικά)
  • νισεστέ (προαιρετικά)
  • Για τη γέμιση

  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • ½ πορτοκάλι, το ξύσμα και τον χυμό
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 12 ελιές καλαμών
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 200 γρ. τυρί φέτα
  • 2 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι

Είτε επιλέξετε να φτιάξετε το φύλλο από την αρχή, σύμφωνα με τη συνταγή μας, είτε χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο φύλλο, αυτή η πρασόπιτα θα γίνει ανάρπαστη.

Γέμιση: Σε πλατιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο βάζουμε το πράσο που έχουμε ψιλοκόψει σε λεπτές ροδέλες, το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο και σοτάρουμε για 6´-7΄. Προσθέτουμε το κύμινο, το φρέσκο κρεμμύδι και τον δυόσμο και σβήνουμε με τον χυμό πορτοκάλι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι, τη φέτα, τις ελιές κομμένες χωρίς το κουκούτσι και τέλος τα αυγά και ανακατεύουμε τη γέμιση μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, αν υπάρχει με γάντζο, βάζουμε το νερό (όχι παγωμένο), το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι. Κοσκινίζουμε τα άλευρα και τα προσθέτουμε σταδιακά ανακατεύοντας τη ζύμη έως ότου αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι μέχρι η ζύμη στα χέρια μας να κολλάει ελαφρώς. Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και σκεπάζουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Κόβουμε σε 5 μπαλάκια τη ζύμη. Ανοίγουμε τα φύλλα με λίγο αλεύρι ή νισεστέ αν προτιμούμε. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι, βάζουμε το πρώτο φύλλο και λαδώνουμε ξανά κάθε φορά, βάζοντας 4 φύλλα. Προσθέτουμε τη γέμιση, κλείνουμε τις άκρες από τα φύλλα προς τη μέσα πλευρά του ταψιού εκτός από το πρώτο φύλλο που βάλαμε, του οποίου οι άκρες μένουν προς τα έξω. Βάζουμε και το τελευταίο φύλλο (το πέμπτο) και σχηματίζουμε μαζί με τα φύλλα που έχουν μείνει έξω, κάτι σαν στεφάνι γύρω γύρω.

Ραντίζουμε ξανά με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε και λίγες σταγόνες νερό με τα χέρια μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 50´ περίπου μέχρι να έχουμε χρυσαφί χρώμα στο φύλλο μας.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Σε πλατιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο βάζουμε το πράσο που έχουμε ψιλοκόψει σε λεπτές ροδέλες, το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο και σοτάρουμε για 6´-7΄. Προσθέτουμε το κύμινο, το φρέσκο κρεμμύδι και τον δυόσμο και σβήνουμε με τον χυμό πορτοκάλι.

Βήμα 2

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι, τη φέτα, τις ελιές κομμένες χωρίς το κουκούτσι και τέλος τα αυγά και ανακατεύουμε τη γέμιση μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, αν υπάρχει με γάντζο, βάζουμε το νερό (όχι παγωμένο), το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι. Κοσκινίζουμε τα άλευρα και τα προσθέτουμε σταδιακά ανακατεύοντας τη ζύμη έως ότου αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι μέχρι η ζύμη στα χέρια μας να κολλάει ελαφρώς. Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και σκεπάζουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Βήμα 4

Κόβουμε σε 5 μπαλάκια τη ζύμη. Ανοίγουμε τα φύλλα με λίγο αλεύρι ή νισεστέ αν προτιμούμε. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι, βάζουμε το πρώτο φύλλο και λαδώνουμε ξανά κάθε φορά, βάζοντας 4 φύλλα. Προσθέτουμε τη γέμιση, κλείνουμε τις άκρες από τα φύλλα προς τη μέσα πλευρά του ταψιού εκτός από το πρώτο φύλλο που βάλαμε, του οποίου οι άκρες μένουν προς τα έξω. Βάζουμε και το τελευταίο φύλλο (το πέμπτο) και σχηματίζουμε μαζί με τα φύλλα που έχουν μείνει έξω, κάτι σαν στεφάνι γύρω γύρω.

Βήμα 5

Ραντίζουμε ξανά με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε και λίγες σταγόνες νερό με τα χέρια μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 50´ περίπου μέχρι να έχουμε χρυσαφί χρώμα στο φύλλο μας.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M