Μια δροσερή σαλάτα αχλάδι, που συνδυάζει όλες τις πρασινάδες του χειμώνα με αρωματικά, σταφίδες και ξινομυζήθρα.
Υλικά
- 300γρ. σπανάκι φρέσκο, τρυφερό
- 200γρ. φύλλα ρόκας, φρέσκα
- 300γρ. αντίδια φρέσκα
- 1 λόλα ρόσα
- 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες άσπρες, μεγάλες
- 4 φέτες του τοστ
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 1 αχλάδι, σε λεπτές φέτες
- 150γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
- 1 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 2 κουτ. σούπας καλό κρασόξιδο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σαλάτα
Για το dressing
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Πλένετε καλά τα πράσινα λαχανικά σας. Βγάζετε τα χοντρά κομμάτια και βάζετε τα τρυφερά φύλλα σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Ρίχνετε από πάνω τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ρίχνετε και τον ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο και ανακατεύετε καλά.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τα κρουτόν: Αφαιρείτε την κόρα από τις φέτες του τοστ και την κόβετε σε μικρούς κύβους. Σ’ ένα τηγανάκι λιώνετε δύο κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο, βάζετε μέσα τα κυβάκια του ψωμιού και τα ψήνετε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν.Βήμα 3
Ετοιμάζετε το dressing: Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ του μίξερ και κάνετε μια ομοιογενή σάλτσα.Βήμα 4
Φτιάχνετε τη σαλάτα: Αλατοπιπερώνετε ελαφρά τα πράσινα λαχανικά σας. Ανακατεύετε καλά τη σαλάτα. Σκορπάτε από πάνω τις σταφίδες και τις φέτες αχλαδιού. Ρίχνετε και τα κρουτόν και αναδεύετε λιγάκι τη σαλάτα για να μπουν στο βάθος της σαλατιέρας.Βήμα 5
Περιχύνετε με dressing το κέντρο της σαλάτας και βάζετε την ξινομυζήθρα Κρήτης χωρισμένη σε μικρές κουταλιές. Φέρνετε τη σαλατιέρα στο τραπέζι και προτού σερβίρετε την ανακατεύετε καλά.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb