Δείτε τη βασική συνταγή για τον τέλειο πουρέ πατάτας και τα μυστικά που εξασφαλίζουν την επιτυχία του.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 100γρ. φρέσκο βούτυρο
- 150-200ml χλιαρό γάλα
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Οι πατάτες πρέπει να βράζουν μαζί με το φλούδι τους μέχρι να μαλακώσουν προσέχοντας να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο. Τις πλένετε λοιπόν καλά και τις βάζετε στην κατσαρόλα μέσα σε κρύο αλατισμένο νερό. Υπολογίστε για κάθε 5 λίτρα νερό 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι.
- Τις ξεφλουδίζετε όσο είναι ακόμα καυτές. Για να τις πολτοποιήσετε καλό είναι να μη χρησιμοποιήσετε το μπλέντερ. Οι μεταλλικές λάμες τους όπως και η μεγάλη ταχύτητα θα δώσουν στον πουρέ κολλώδη υφή, σαν λάστιχο. Αν δεν χρησιμοποιήσετε το ειδικό εργαλείο για να τις λιώσετε, ο μύλος των λαχανικών κάνει καλά την δουλειά του.
- Αν θέλετε να δώσετε γεύση και χρώμα στον πουρέ πατάτας, μπορείτε να προσθέσετε καρότα, σελινόριζα ή άλλα λαχανικά, που θα βράσετε μαζί με τις πατάτες.
- Αλατοπιπερώνετε τον πουρέ και τον ανακατεύετε -κλασικά- με φρέσκο βούτυρο λιωμένο και γάλα. Το γάλα θα πρέπει να είναι χλιαρό.
- Παραδοσιακά, ο πουρές αρωματίζεται με μοσχοκάρυδο που θα πρέπει να είναι φρεσκοτριμμένο. Αν θέλετε τον αρωματίζετε με λίγο σκόρδο που θα βράσετε ακαθάριστο μαζί με τις πατάτες και θα πολτοποιήσετε μετά μέσα στον πουρέ.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με αρωματικό ελαιόλαδο ιδίως αν πρόκειται να συνοδεύσετε ψάρι.
- Μερικοί προσθέτουν και ένα ολόκληρο αβγό, που θα πρέπει να ανακατευτεί καλά όσο είναι καυτός ο πουρές.
- Λίγο τριμμένο πικάντικο τυρί, πάνω από τον πουρέ και ελαφρύ γκρατινάρισμα δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα.
- Πριν σερβίρετε, ζεσταίνετε τον πουρέ πάντα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.