Poures lachanikon
clock icon
2:0'

Πουρές με ψητά λαχανικά και βούτυρο φασκόμηλου

Υλικά

    Για 6 άτομα

  • 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
  • 3 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
  • 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 200 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
  • 200 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
  • 1 πράσο, χοντροκομμένο
  • 2 λιαστές ντομάτες, σε ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. γάλα ή κρέμα γάλακτος light
  • 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι
  • Για το αρωματικό βούτυρο

  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 10 τρυφερά φύλλα φασκόμηλο, ψιλοκομμένα
  • ¼ κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Αποτελεί συνήθως το ιδανικό συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι. Ανάλαφρος αλλά εξαιρετικά γευστικός και αρωματικός, ο πουρές με ψητά λαχανικά σίγουρα θα κερδίσει τις εντυπώσεις των καλεσμένων σας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Σε αντικολλητικό χαρτί βάζουμε όλα τα λαχανικά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, την πάπρικα, τις λιαστές ντομάτες και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.

Κλείνουμε καλά και τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και 20', μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν εντελώς.

Αμέσως μόλις βγάλουμε τα λαχανικά από τον φούρνο τα περνάμε από μύλο λαχανικών ή λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ και μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σταδιακά το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή, και τέλος προσθέτουμε τη γραβιέρα.

Λίγο προτού σερβίρουμε ετοιμάζουμε το αρωματικό βούτυρο.

Αρωματικό βούτυρο: Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τα φύλλα του φασκόμηλου και το αλάτι, συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.

Περιχύνουμε τον ζεστό πουρέ με το βούτυρο, προσθέτουμε το σχοινόπρασο και σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Βήμα 2

Σε αντικολλητικό χαρτί βάζουμε όλα τα λαχανικά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, την πάπρικα, τις λιαστές ντομάτες και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.

Βήμα 3

Κλείνουμε καλά και τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και 20', μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν εντελώς.

Βήμα 4

Αμέσως μόλις βγάλουμε τα λαχανικά από τον φούρνο τα περνάμε από μύλο λαχανικών ή λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ και μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα.

Βήμα 5

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σταδιακά το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή, και τέλος προσθέτουμε τη γραβιέρα.

Βήμα 6

Λίγο προτού σερβίρουμε ετοιμάζουμε το αρωματικό βούτυρο.

Βήμα 7

Αρωματικό βούτυρο: Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τα φύλλα του φασκόμηλου και το αλάτι, συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.

Βήμα 8

Περιχύνουμε τον ζεστό πουρέ με το βούτυρο, προσθέτουμε το σχοινόπρασο και σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη