poures_glykopatatas
clock icon
60'

Πουρές γλυκοπατάτας με νιόκι και τζίντζερ

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τον πουρέ γλυκοπατάτας

  • 800 γρ. γλυκοπατάτα
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, αλεσμένο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τα νιόκι πατάτας

  • 400 γρ. πατάτα
  • 2/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. αλεύρι σίτου
  • Για τα μανιτάρια

  • 300 γρ. μανιτάρια μορχέλες αφυδατωμένα
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο με σκόρδο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Αυτή η συνταγή μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πληθωρικό συνοδευτικό για κάποιο γιορτινό τραπέζι, αλλά και ως ένα χορταστικό κυρίως πιάτο για vegans και χορτοφάγους, που έχουν απαρνηθεί το κρέας.

Πουρές γλυκοπατάτας: Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια. Τις λαδώνουμε με ελαιόλαδο και κόβουμε το σκόρδο σε μικρά κομμάτια. Ψήνουμε στους 185°C για περίπου 45΄, μέχρι να μαλακώσουν. Τις ανακατεύουμε με κόλιανδρο και αλάτι. Διατηρούμε τον πουρέ ζεστό.

Νιόκι χωρίς αυγά: Βυθίζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Μαγειρεύουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, δηλαδή περίπου 30 ή και 40΄, ανάλογα με το μέγεθός τους. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τις πολτοποιούμε με τη βοήθεια ενός μύλου για να γίνουν πουρές.Προσθέτουμε το αλάτι.

Ενσωματώνουμε σταδιακά το αλεύρι δουλεύοντας με το χέρι. Η ζύμη νιόκι είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια. Σε πάγκο αλευρωμένο βάζουμε λίγη από τη ζύμη και το πλάθουμε σαν πολύ χοντρό κορδόνι. Κόβουμε σε ίσα κομμάτια. Με ένα πιρούνι αφήνουμε αποτύπωμα σαν σχήμα στα νιόκι. Βράζουμε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα με αλάτι. Βυθίζουμε τα νιόκι σε βραστό νερό για 3΄ και στραγγίζουμε καλά. Τα ροδίζουμε σε λάδι. Τα ανακατεύουμε καλά να πάρουν χρώμα παντού και τα διατηρούμε ζεστά.

Μανιτάρια με σκόρδο και μαϊντανό: Βάζουμε τις morilles σε ζεστό νερό για 15΄ να φουσκώσουν. Ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε μεγάλες ροδέλες. Ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά σκεπάζοντας και ανακατεύοντας τακτικά. Ψήνουμε για 5΄-6΄. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το σκόρδο. Στο τέλος του ψησίματος, όταν είναι μαλακά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, σκόρδο.

Σε βαθύ πιάτο σερβίρουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας, από πάνω τα νιόκι και τελειώνουμε με τα μανιτάρια!

Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Γ. Μπουροδήμος, Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Πουρές γλυκοπατάτας: Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια. Τις λαδώνουμε με ελαιόλαδο και κόβουμε το σκόρδο σε μικρά κομμάτια. Ψήνουμε στους 185°C για περίπου 45΄, μέχρι να μαλακώσουν. Τις ανακατεύουμε με κόλιανδρο και αλάτι. Διατηρούμε τον πουρέ ζεστό.

Βήμα 2

Νιόκι χωρίς αυγά: Βυθίζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Μαγειρεύουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, δηλαδή περίπου 30 ή και 40΄, ανάλογα με το μέγεθός τους. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τις πολτοποιούμε με τη βοήθεια ενός μύλου για να γίνουν πουρές.Προσθέτουμε το αλάτι.

Βήμα 3

Ενσωματώνουμε σταδιακά το αλεύρι δουλεύοντας με το χέρι. Η ζύμη νιόκι είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια. Σε πάγκο αλευρωμένο βάζουμε λίγη από τη ζύμη και το πλάθουμε σαν πολύ χοντρό κορδόνι. Κόβουμε σε ίσα κομμάτια. Με ένα πιρούνι αφήνουμε αποτύπωμα σαν σχήμα στα νιόκι. Βράζουμε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα με αλάτι. Βυθίζουμε τα νιόκι σε βραστό νερό για 3΄ και στραγγίζουμε καλά. Τα ροδίζουμε σε λάδι. Τα ανακατεύουμε καλά να πάρουν χρώμα παντού και τα διατηρούμε ζεστά.

Βήμα 4

Μανιτάρια με σκόρδο και μαϊντανό: Βάζουμε τις morilles σε ζεστό νερό για 15΄ να φουσκώσουν. Ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε μεγάλες ροδέλες. Ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά σκεπάζοντας και ανακατεύοντας τακτικά. Ψήνουμε για 5΄-6΄. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το σκόρδο. Στο τέλος του ψησίματος, όταν είναι μαλακά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, σκόρδο.

Βήμα 5

Σε βαθύ πιάτο σερβίρουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας, από πάνω τα νιόκι και τελειώνουμε με τα μανιτάρια!

Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Γ. Μπουροδήμος, Φωτογραφία: Studio M